понеділок, 09 червня 2008 17:04

Іран рятує свої активи в банках ЄС від санкцій та заморожування

Провідні банки Ісламської республіки Іран виводитимуть мільярди доларів з банків Європи за допомогою "підставних" компаній в країнах Перської затоки в Центральний банк Ірану. За даними європейських ЗМІ, таку вказівку дав банкам президент Ірану Махмуд Ахмадінежад.

Мета цієї масштабної секретної фінансової операції - запобігання заморожуванню іранських активів в Європі, пише британська газета The Daily Telegraph з посиланням на західні дипломатичні джерела.

За даними видання, розпорядження Ахмадінежада було вороже сприйняте головою Центрального банку Ірану Тахмасебом Мазахері. Не виключено, що це протистояння призведе до відставки Мазахері, йдеться в статті з посиланням на іранські ЗМІ, повідомляє NEWSru.co.il.

Західні дипломати, імена яких Telegraph не називає, повідомили виданню, що керівництво найбільшого іранського банку Melli отримало розпорядження від влади Ірану про швидке "повернення активів" з Європи.

Розпорядження було віддане незабаром після того, як в травні цього року органи фінансового контролю Німеччини провели перевірку філії цього іранського банку в Гамбурзі. За наслідками попередньої перевірки були виявлені фінансові порушення, і влада Німеччини заморозила роботу гамбурзької філії до закінчення експертизи.

Наразі вивчається питання про можливу заборону на діяльність банку Melli у всіх країнах Європейського Союзу. Але європейські чиновники побоюються, що активи банку Melli будуть виведені до Ірану, наприклад через підставні фірми в Дубаї, перш ніж ці активи будуть заморожені відповідним розпорядженням.

При цьому особливу увагу приділяють можливій ролі деяких голландських банків в сприянні виведенню іранських активів з Європи.

У статті наголошується, що наразі немає ніяких прямих доказів ролі уряду Дубаї у фінансовій контрабанді, але при цьому указується на те, що в Дубаї діють близько 10 000 іранських компаній, які можуть бути залучені в процес виведення іранських капіталів з Європи.

Рішення про посилення санкцій проти іранських банків керівництво Європейського Союзу ухвалило під тиском США, у зв"язку з підозрами щодо розробки іранської військової ядерної програми і підтримки Ісламською республікою міжнародних терористичних угрупувань в Іраку, Лівані та Палестинській автономії. Віднедавна контрольні органи ООН пильно стежать за фінансовою діяльністю найбільших іранських банків Melli і Saderat.

Як відзначає видання, Тахмасеб Мазахері всього дев"ять місяців пропрацював на посаді директора Центробанку Ірану, змінивши на цій посаді Ібрагіма Шейбані, який пішов у відставку минулого року після низки спроб президента країни втрутитися в роботу держбанку.

Критики Ахмадінежада указують на те, що його рішення некомпетентні і можуть завдати значного збитку економіці Ісламської республіки.

У квітні цього року через розбіжності у поглядах з Ахмадінежадом пішов у відставку і міністр економіки Ірану, який звинуватив президента і уряд у "ненауковому" підході до вирішення економічних завдань.

Раніше Рада Безпеки ООН схвалила низку санкцій проти Ірану. Серед них: обмежений в"їзд до інших країн окремих осіб, обмеження на роботу деяких іранських компаній за кордоном і заборона на продаж до Ірану предметів або речовин подвійного призначення.

Влада Ірану продовжує наполягати, що ядерна програма країни розробляється в мирних цілях, проте як і раніше ігнорує вимоги Ради Безпеки ООН припинити збагачення урану.

Каскад з 3,5 тисяч газових центрифуг для збагачення урану був встановлений Іраном в кінці травня на дослідній установці в Натанзі. Країна як і раніше ігнорує вимоги Ради Безпеки ООН про припинення всіх робіт в даному напрямі і продовжує старанно працювати на цьому терені, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Іран рятує свої активи в банках ЄС від санкцій та заморожування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути