вівторок, 19 лютого 2008 11:45

Інфляція у Китаї досягла максимуму за 11 років

 Інфляція за січень у Китаї досягла 7,1 відсотка  річних,  що є рекордом за останні 11 років. Причиною зростання цін стали погодні умови у країні. У результаті снігопадів і буранів загинуло багато домашніх тварин і посівів агрокультур, що призвело до цінового вибуху на продовольчому ринку.

Ціни на продукти виросли у січні на 18 відсотків. Економісти попереджають, що темпи зростання цін можуть прискоритися через подорожчання вугілля і промислової продукції.

Висока інфляція посилила тиск на китайський юань, курс якого тепер може бути підвищений, щоб понизити обсяги експорту з країни. Зростання курсу юаня призведе до зменшення торгового профіциту КНР, що досягло рекордного значення 2007 року.

Крім того, уряд Китаю, на думку експертів, підвищуватиме ставку рефінансування, щоб стримати ціновий тиск, що дедалі збільшується.

Максимальні за останні 10-15 років показники інфляції  2007 року були зафіксовані у Австралії (3,6 відсотка) і США (4,1 відсотка). У Єврозоні інфляція встановила рекорд з часу прийняття євро як єдиної валюти ЄС - 3,2 відсотка, повідомляє AP.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція у Китаї досягла максимуму за 11 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути