Ексклюзиви
пʼятниця, 24 липня 2020 13:51

"Їмо молюсків раз на тиждень" - як працює равликова ферма під Києвом

- Їмо равликів раз на тиждень. Коли починали розробляти способи приготування, їли по кілька разів на день. Тут важливе перше враження. Якщо покуштували несмачного равлика, більше їсти їх не захочете, - каже Вікторія Равличенко. Її чоловік Михайло разом із двома партнерами заснували равликову ферму Jiffy farm.
Вона міститься в селі Гореничі за 20 км від Києва. Тут вирощують равликів, зберігають їх перед експортом і готують в гастролавці. За один сезон отримують 50 т равликів. Більшу частину експортують у Європу.

   Вікторія та Михайло Равличенко на терасі гастролавки. Фото:Христина БУЦКО.
Вікторія та Михайло Равличенко на терасі гастролавки. Фото:Христина БУЦКО.

- Ми з дружиною вже давно хотіли працювати на землі, бути господарями. Пробували робити свої теплиці, займалися птахівництвом і тваринництвом. Але заробити на цьому не вдалося. 4 роки тому друг зателефонував і запропонував зайнятися равликами.

На той момент в Україні були дві відомі ферми -в Полтаві й Тернополі. Там можна було повчитися виробництву. Після навчання ми спробували виростити молюсків на маленькій ділянці. Далі порахували витрати і розподілили обов'язки в команді: хто займається фінансами, хто - маркетингом, а хто - процесом. Партнери одразу сказали, щоб я з дружиною переїжджав сюди. Ми живемо на фермі вже 2 роки, - розповідає Михайло Равличенко.

  Михайло Равличенко - господар ферми. Фото:Христина БУЦКО
Михайло Равличенко - господар ферми. Фото:Христина БУЦКО

Господар проводить екскурсію. Веде на поле, де вирощують молюсків. Його площа - 2 га. Територію огороджено, поділено на декілька зон - для різних видів молюсків. Зараз тут підростають північноафриканські та середземноморські равлики. Вони різняться за розмірами та подаванням на стіл. Африканські важать від 20 до 40 г, а середземноморські — від 8 до 12 г. Одних їдять одразу з мушлі, а інших подають окремо від панцира. Молюски можуть рости від 2 місяців до пів року.
- Перед початком вирощування молюсків ділянки засіюють сільськогосподарською культурою перко, яку їдять равлики. Також облаштовують крапельний полив, аби вологість була високою. Проте тривалі дощі негативно впливають на молюсків.

— Равликам некомфортно зазвичай на третій день дощів. Вони перестають їсти, втрачають вагу. В результаті їхнє зростання припиняється. Для відновлення потрібен тиждень, хоча деякі взагалі можуть і не вирости. Тому спека та засуха для нас значно краще, - каже Михайло.
На ділянках розташовані дерев'яні піддони, під якими живуть молюски. Вдень вони сплять, активними стають уночі. Щоб вони не виповзали за територію ферми, огорожа обладнана електропастухом - двома лініями з невисокою напругою.

  Шлюбні ігри равликів в репродукційному цеху. Фото:Христина Буцко.
Шлюбні ігри равликів в репродукційному цеху. Фото:Христина Буцко.

Михайло веде до репродукційного цеху. Він міститься у приміщенні, температура якого становить 17-20 градусів тепла, а вологість підтримують близько 75-100%. На стелажах стоять миски із торф'яним ґрунтом. Равлики заповзають туди, закопуються і відкладають ікру. Щодня вдається зібрати близько 0,5 кг.
- Равлики - гермафродити. Під час розмноження вони умовні "хлопчики", бо обмінюються сперматозоїдами, а далі вирішують - стати "дівчиною" чи ні. Якщо вирішили не змінювати статі, то ікри не відкладатимуть. Вусики, які всі звикли вважати очима слимаків, насправді є їхніми органами нюху, - пояснює Михайло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посіяли культуру, яку забули – фермерка промислово вирощує ревінь

  Асорті з фаршированого равлика. Фото: Христина БУЦКО
Асорті з фаршированого равлика. Фото: Христина БУЦКО

Вікторія Равличенко запрошує до тераси на дегустацію. Пропонує 4 види фаршированих равликів: із сиром, базиліком, діжонською гірчицею та часником. Равликів готують від 1 до 3 год. Спочатку варять разом із мушлею, потім - без неї. Для дезінфекції обов'язково проварюють у содовому розчині. Равликів можна придбати у гастролавці. Одна порція з 12 фаршированих равликів коштує 195 грн. Тут також можна купити 0,5 кг філе равлика за 500 грн, котлети для бургерів за 85 грн, а також 100 г равликової ікри за 990 грн.
- Ми хочемо популяризувати гастротуризм в Україні, тому працюємо над новими рецептами. Наша ферма чудово підходить для того, щоб посидіти у вихідні з близькими у спокійному місці, скуштувати равликів і насолодитися пейзажами, - говорить Михайло.

Поставили на закладку більше твердого сиру – власниця овечої ферми про особливості бізнесу

Зараз ви читаєте новину «"Їмо молюсків раз на тиждень" - як працює равликова ферма під Києвом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути