Фермерка Юлія Ворощук має під Києвом найбільше в Україні поле ревеню. Його почала вирощувати кілька років тому, після того, як зрозуміла, що цієї культури в Україні нема.
"Моя бабуся колись готувала з ревню пироги і варення. Вона завжди казала, що це найкращий вітамінний продукт. Я ж не знайшла його в жодному супермаркеті і тоді задумалась: " А чому б не посіяти", - розповідає Gazeta.ua Юлія.
Посадкового матеріалу в Україні не було, тому насіння купили у фермерів з Великобританії.
"В нас немає жодного спеціаліста, який би знався на хворобах, шкідниках чи інших нюансах цієї рослини. Але клімат дещо відрізняється, тому ми, знаючи їх досвід, адаптуємось під наші умови погоди. Єдине, що спільного, що він потребує поливу, тому поставили систему крапельного зрошення. Цього року зібрали перший урожай", - додає Юлія.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поставили на закладку більше твердого сиру – власниця овечої ферми про особливості бізнесу
Перед початком продажів виходили з ревнем на виставки та ярмарки.
"Торік перед ярмаркою, звернулись до однієї дівчини, яка має власну пекарню і замовили пироги з ревнем. Вона спочатку не розуміла, як з нього приготувати, але потім згадала що це за продукт і приготувала три різних пирога. Ми привезли на ярмарку ревінь і в саджанцях і коріння і насіння. Люди плутали його з петрушкою, хроном і іншими культурами. І це нормально, що міські жителі не знають, як виглядають рослини", - каже Юлія.
Кілограм ревню коштує 60 гривень. Стебла на господарстві почали заморожувати і продаватимуть у супермаркеті протягом року.
"Збираємо три врожаї: ранній і самий вітамінний у квітні, потім у травні і серпні", - каже фермерка.
Також на екофермі "Осьо" вирощують органічні овочі.
Сестри-переселенки із Донеччини Валентина Денисенко і Тетяна Чернікова 2 роки тому почали бізнес на мікрозелені. У справу вклали близько 30 тис. грн, які виграли у грантовому проєкті "Новий відлік".
Коментарі