середа, 20 червня 2018 17:55

"Хотів розвінчати міф" - сибіряк Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні

Блогер 31-річний Руслан Заплатін з російського Томська майже два роки тому переїхав жити в Україну. Зараз веде канал "Русский в Украине" на YouTube.
Автор: Тарас Подолян
  Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні
Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні

Разом з дружиною Любов'ю, яка народилася в Мукачевому, подорожує українськими містами. У роликах роблять загальний огляд, розповідають про туристичні принади.

"Негативних реакцій як на росіянина не зустрічав. Тільки в Прикарпатті люди неохоче переходять на російську мову. Вже в Закарпатті місцеві гнучкіші", - говорить Заплатін. Уже побував у близько 20 містах.

Про переїзд з Сибіру в Україну, ідею каналу і незвичайні історії зі зйомок Руслан Заплатін розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Як і чому перебралися з Томська?

Переїхати допомогла любов. Коли у додатка Periscope був пік популярності, заліз в нього спробувати. Почав там спілкуватися з народом. Люба, яка народилася в Мукачевому і все життя провела у Києві, зайшла на мою трансляцію. Її дідусь з Сибіру. Стало цікаво, як живуть зараз сибіряки. Відкрила карту і абсолютно випадково пальцем ткнула на мене. Так стали спілкуватися.

Вперше зустрілися в Мінську через півроку. Спеціально була обрана нейтральна територія, щоб точно проїхати кордон. Потім привозив її до себе в Томськ. Разом вирішили, що я переїду. У нас був листочок, де записували плюси і мінуси Києва з Томськом. Починаючи з погоди, закінчуючи роботою. У тому числі тому, що міг працювати віддалено, а Люба - ні, вибір впав на Київ. Зібрав грошей, здав квартиру в оренду і 31 липня 2016-го переїхав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відьми, розбиті серця та прабатько Інтернету – 5 найдивніших місць, які варто відвідати в Європі

Чому вирішили знімати відео про Україну?

Незадовго до переїзду визріла ідея каналу. "Русский в Украине" - звучить. Хотів розвінчати міф. Показати росіянам, що тут не так жахливо, як показують по телевізору. Але вийшло, що зараз 75% глядачів - українці. Поступово канал перейшов на тревел-тематику.

Не розумів до кінця, що одне показують, а інше насправді

Як рідні і друзі відреагували на ваше рішення переїхати?

Були в шоці. Люди не цікавилися політикою, але в підсвідомості щось же відкладається з того, що чуєш. У частини росіян через пропаганду є враження, що мало не війна йде в Києві. Ці страшні картинки по телевізору показують. Я поставив перед фактом, ні з ким не радився. Маму зрозуміти можна, одна дитина в сім'ї.

Спочатку переживала. Потім приїжджала на весілля, відпочивати. Їй тут подобається. Друзі теж були здивовані. Я нікому нічого не говорив. Одиниці знали про існування Люби.

Яке було перше враження від Києва?

Тут тепло і багато ринків. Безліч розкладок на вулиці. Також здивувала миролюбність людей. Коли їхав сюди, очікував напружену обстановку. Але все абсолютно нормально. Один знайомий сказав якось: "По-російськи тільки не говори". Хоча Люба з російськомовної родини. Я вірив їй, але не розумів до кінця, що одне показують, а інше насправді. Все кардинально по-іншому там підносять.

Автор: Тарас Подолян
  Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні
Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні

Коли вас почали впізнавати?

Вперше, коли була тисяча чоловік на каналі. Подорожували по Київському морю з Любою. Матрос на поромі впізнав.

У травні під час нашого з Любою медового місяця в Іспанії мене впізнала підписниця з Чернівців. Піднімалися на замок Санта-Барбара. Підійшла дівчина і запитала: "А ви не блогер? Я вас дивилася вчора". За два дні до цього вийшов ролик про Чернівці.

Цікава зустріч була в Харкові. Перед поїздкою туди, ми виклали фото в Instagram, що їдемо. Один з підписників його побачив. Дізнався, які поїзди приходять в той день з Києва, і чекав нас на вокзалі 2 години. Показав нам трохи місто, довів до готелю.

У Києві подобаються люди. Вони менш різкі у спілкуванні, ніж сибіряки

Чим сибіряка можна здивувати в Україні?

Погодою, звичайно. Особливо в цьому році. У Сибіру різке розмежування по сезонах. Холодна зима і тепле літо. Сніг лягає в жовтні до квітня. У цьому році в Україні вперше побачив, що таке Новий рік без снігу.

Не шкодую про переїзд в Україну. Все подобається, крім забрудненого повітря. У Томську дихається легше, він знаходиться практично посеред лісу.

Також в Києві подобаються люди. Вони менш різкі у спілкуванні, ніж сибіряки. Коли Люба вперше приїхала до Томська, сказала: "Чому у вас люди такі грубі?" Сибіряки можуть просто так вставити мат в повсякденному спілкуванні між друзями. Я не звернув увагу. Різницю побачив, коли приїхали з Києва до Томська погостювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порівняли умови відпочинку на українських і закордонних курортах

Критикують за ваші огляди?

Деякі скаржилися, що друга частина про Київ вийшла критичною. Перша ж на похвалу.

У другій частині на нашому маршруті був ботанічний сад імені Фоміна та Національний університет імені Тараса Шевченка. Вийшли до нього з задньої частини. Хотіли навпростець пройти до головного входу. Підійшли до воріт. Охоронець у грубій формі почав нас проганяти. Шкода, в ролик це не потрапило, тому що не відразу прийшла думка ввімкнути камеру. Але потім, коли обходили, побачили стіну, яка почала руйнуватися. Розповіли про це на відео. Після публікації нас почали критикувати, мовляв, скрізь шукаємо сміття і руїни. Наче від нас це залежить.

Які незвичайні ситуації траплялися на записах блогу?

У Кам'янець-Подільському, наприклад. По місту "пройшлися" пристойно, але аргументовано. Місцевість недоглянута. Якщо фортеця в хорошому стані, то вежі по периметру старого міста руйнуються. Коли записували, повз нас йшов чоловік. Захотів поговорити про те, що відбувається. Як місцевий житель сам підтвердив, всюди сміття і влада його не прибирає. Потім жителі Кам'янець-Подільського почали писати меру, скидати йому наше відео, щоб звернув увагу на проблеми. Мер відповів, що думка росіянина його не цікавить, хоча на відео також була думка й українки. Включив русофоба. Причому всі скаржаться. В результаті він просто заблокував в Facebook людей, які критикували.

По дорозі в Ужгород заїхали в Середнянський замок тамплієрів XI-го століття. Коли прийшли знімати, побачили голі стіни. Виходить хлопчик років 10-11. Мабуть, живе поруч. Гід, каже. За 50 гривень провів нам екскурсію. Розповів про замок. Бабуся йому розсказала про нього, щось в бібліотеці почитав. Коли бачить, що хтось приїжджає, вибігає з молодшою ​​сестрою. Хлопчика звуть Штефан, хоча він представляється туристам то Артемом, то Степаном, то Крістіаном.

Зараз ви читаєте новину «"Хотів розвінчати міф" - сибіряк Руслан Заплатін майже два роки веде блог про життя в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути