середа, 03 лютого 2010 16:04

Грузія не збирається відвойовувати Абхазію і Південну Осетію

Грузія не збирається відвойовувати Абхазію і Південну Осетію

Грузія, як і раніше вважає Абхазію і Південну Осетію окупованими територіями, однак відмовляється від силових варіантів вирішення конфлікту з цими республіками і готова надати їх мешканцям ті ж права, що й своїм громадянам. Такі основні пункти "Стратегії щодо окупованих територій" - документа, який представить у середу в Страсбурзі грузинський міністр з реінтеграції Тимур Якобашвілі вищому виконавчому органу Ради Європи.

Напередодні візиту до Страсбурга Тимур Якобашвілі заявив, що стратегія не стосується статусних питань. Тобто, за його словами, вона має на меті вирішення гуманітарних проблем, а не визначення статусу Абхазії і Південної Осетії у складі єдиної грузинської держави.

Згадана стратегія - перша після "п"ятиденної війни" і прийняття парламентом закону "Про окуповані території" спроба грузинського керівництва представити міжнародній громадськості своє бачення шляху, яким варто йти для вирішення конфліктів.

Суть запропонованої грузинським урядом стратегії полягає в тому, що Грузія, як і раніше наполягає на своїй версії подій в Абхазії і Південній Осетії, вважаючи їх окупованими територіями, проте готова разом з міжнародним співтовариством вирішувати гуманітарні, соціальні та економічні питання для полегшення життя місцевому населенню.

Стратегія категорично відкидає можливість вирішення проблеми військовим шляхом. Якобашвілі зазначив, що в документі однозначно сказано, що Грузія для врегулювання конфлікту використовує тільки мирні методи.

"Грузія не збирається відновлювати територіальну цілісність військовим шляхом. Така тема на порядку денному не стоїть. Адже військовим результатом такої спроби стане війна з Росією. Ми до цього не готуємося і сподіваємося, що і Росія відмовиться від таких намірів", - сказав раніше Якобашвілі.

Грузія пропонує абхазам і осетинам включитися в гуманітарні, соціальні та економічні програми, які будуть здійснені Грузією за безпосередньої участі міжнародного співтовариства. Згідно з документом, жителі Абхазії і Південної Осетії будуть користуватися всіма благами, що й інші громадяни Грузії, у тому числі в сфері охорони здоров"я та соціального захисту, розвитку культури, збереження мови та національних традицій.

Автори стратегії підкреслюють, що для них головне - захист прав людини та національних меншин, і вони не зацікавлені в ізоляції Абхазії і Південної Осетії. Грузія згодна на розблокування всіх комунікацій для безперешкодного доступу на світові ринки продукції з цих регіонів.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Грузія не збирається відвойовувати Абхазію і Південну Осетію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути