вівторок, 29 грудня 2009 15:37

Грузія запропонувала Путіну пам"ятник Сталіна взамін на повернення Абхазії і Осетії

Грузія запропонувала Путіну пам"ятник Сталіна взамін на повернення Абхазії і Осетії
Державний міністр Грузії з питань реінтеграції Теймураз Якобашвілі запропонував Росії обміняти пам"ятник Сталіну на Абхазію і Південну Осетію, передає радіостанція "Эхо Москвы". "Ми із задоволенням обміняли б пам"ятник Сталіну на Абхазію і Осетію, і як здачу, дали б Меморіал слави", - таку цитату наводить грузинське інформаційне агентство GHN.

"Хай вони повернуть нам окуповані території, а у вигляді здачі ми готові віддати і цей зруйнований матеріал", - так процитував державного міністра інформаційний ресурс "Наша Абхазія".

Нагадаємо, прем"єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що не має наміру втручатися в процес ухвалення рішень про відновлення в Москві пам"ятника, підірваного недавно в грузинському місті Кутаїсі. При цьому він не виключив, що на творця меморіалу, грузинського скульптора Мераба Бердзенішвілі, який спочатку вітав ідею його відновлення в Росії, може чинитися тиск з боку грузинської влади.

У зв"язку з цим, підкреслив Путін, російська сторона буде готова з розумінням віднестися до будь-якого рішення грузинського скульптора - погодиться він брати участь у відновленні монумента чи ні. "Природно, що з політичних мотивів грузинська влада чинитиме на нього певний тиск. Для них відтворення пам"ятника в Москві - це ще один удар по носі. Це всім зрозуміло, і звичайно, вони тиснутимуть на автора, щоб він не погоджувався", - сказав Путін.

Нагадаємо, пам"ятник Сталіну, який мав на увазі грузинський міністр - це статуя, встановлена в Горі, рідному місті Сталіна. Це, мабуть, єдиний пам"ятник Сталіну у всьому СРСР, який не був демонтований в ході кампанії з "розвінчання культу особи" Сталіна. Місто Горі на декілька днів займали російські війська в ході збройного конфлікту, що розгорівся в серпні 2008 року навколо Південної Осетії. Але після їх відходу пам"ятник залишився на своєму місці. Згодом грузинська влада заявляли про намір влаштувати в будинку-музеї Сталіна - музей "російської окупації" і перенести туди пам"ятник Сталіну з головної площі міста.

Зараз ви читаєте новину «Грузія запропонувала Путіну пам"ятник Сталіна взамін на повернення Абхазії і Осетії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути