четвер, 01 жовтня 2009 11:47

Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії з 2004 - ЄС

Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії з 2004 - ЄС

Міжнародна незалежна комісія з розслідування причин російсько-грузинської війни, створена Європейським Союзом у грудні 2008 року, відзначає, що вже в 2004-2008 роках Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії, особливо з часу президентства Михайла Саакашвілі.

Про це мовиться в доповіді комісії, текст якої оприлюднений на її офіційному сайті.

"Він (М.Саакашвілі - ред.) проводив політику прискореної посиленої інтеграції, тоді як Росія збільшила підтримку Абхазії та Південної Осетії", - мовиться в документі.

"Росія брала участь в конфліктах не тільки як головний миротворець і член Групи друзів Генерального секретаря ООН, але й демонструвала чітку прихильність до "сепаратистських" сторін конфлікту. Її політика по відношенню до Грузії сприймалася Тбілісі не як миротворча, а як направлена на роздроблення країни", - продовжують автори доповіді.

При цьому в документі наголошується, що відносини між Росією і Грузією були складними ще в часи президентства Едуарда Шеварднадзе. Головними суперечливими темами були вимоги Грузії про виведення російських військ, закриття російських військових баз, участь Грузії в будівництві нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, прохання Росії надати доступ її військам через територію Грузії до Чечні, зокрема, до Панкійської ущелини, і збільшення допомоги США на модернізацію грузинської армії.

Автори доповіді відзначають, що Росії більше всього не подобалася прозахідна політика Грузії, і вона відповідала на це економічними і дипломатичними покараннями.

На переконання комісії, в грузинській політичній еліті існувала єдність думок щодо територіальної цілісності та суверенності країни, тоді як у Росії був інший консенсус, який полягав в необхідності захищати негрузинських мешканців Абхазії та Південної Осетії з антигрузинськими і проросійськими настроями, щойно отриманими російськими паспортами проти можливої грузинської агресії.

Як повідомлялося, 30 вересня Комісія ЄС з розслідування причин війни між Росією і Грузією в серпні 2008 року представила свою доповідь в Брюсселі.

Доповідь складається з трьох томів загальним об"ємом більше тисячі сторінок.

Робота комісії на чолі з Хейді Тальявіні була почата в грудні 2008 року. Результати очікувалися в липні цього року, проте голова комісії попросила додатковий час для підготовки доповіді.

На початку серпня 2008 року відбулася війна між Росією і Грузією, в результаті якої Росія фактично окуповувала два регіони Грузії - Абхазію та Північну Осетію, - визнавши незалежність цих самопроголошених республік.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії з 2004 - ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути