вівторок, 19 червня 2018 20:41

"Державний рекет з ліцензією" - економіст назвав проблеми податкової служби

"Державний рекет з ліцензією" - економіст назвав проблеми податкової служби
Володимир Дубровський: Платник податків має працювати з законом, а не з людьми. Фото: Еспресо.TV

В Англії свого часу відбулася революція, бо король збирав податки конфіскаційним методом. Сам вирішував, скільки і з кого. В Україні це питання залишається актуальним.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів економіст Володимир Дубровський.

"Платник податків має працювати з законом, а не з людьми. Наша податкова – це державний рекет з ліцензією. Це вихованці Миколи Азарова (прем'єр міністр часів Януковича. - Gazeta.ua ), який заклав російську структуру. Вона поєднувала все: від розробки законодавства до силового захоплення.
Треба перезавантажити цю службу. Люди, які звикли до старих методів, не здатні працювати за новими. Це не означає, що всіх співробітників мають звільнити. Є технічні співробітники, які отримуватимуть зарплату чесно, а не в конвертах, як зараз. Але ті, хто причетні до великомасштабної і дрібної корупції, підуть на іншу роботу.
Маємо ліквідувати податок на працю (податок на доходи фізичних осіб. - Gazeta.ua). Це економічна нісенітниця. Можна обкладати ресурси й прибутки. Платники подають декларації, а їх перевіряють вибірково. Кого саме – вирішує податківець. Під час перевірки звертають увагу на доходи й витрати. Що врахувати як доходи, а що як до витрати? Тут є великий простір для маніпуляцій. Саме такі стягнення є найбільш шкідливими для економічного зростання", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з українським ринком праці, коли повернуться заробітчани

Українська держава забагато розподіляє бюджетних коштів на соціальні фонди, вважає експерт.

"У жодному разі не можемо скоротити ці витрати на 20 – 25 відсотків, як пропонують. Бо є армія, пенсіонери, яких маємо утримувати, державний борг, який треба виплачувати. Треба прибрати податки, там де вони шкідливі, й перенести їх туди, де вони не будуть так відчутні. Наприклад, на землю і нерухомість. Тут у нас величезні резерви. Таких податків збирають дуже мало. І вони невиправдано низькі. Є шалені зловживання місцевих органів влади з наданням пільг. Є сучасні прозорі методи оподаткування нерухомості. Вони визначають ціну в залежності від реальної транзакції купівлі-продажу. Цей механізм набагато кращий, ніж робота оцінювача. Бо той може оцінити як йому заманеться", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте в журналі "Країна" від 21 червня.

Зараз ви читаєте новину «"Державний рекет з ліцензією" - економіст назвав проблеми податкової служби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути