понеділок, 18 червня 2018 13:42

Що буде з українським ринком праці, коли повернуться заробітчани

Що буде з українським ринком праці, коли повернуться заробітчани
Україна не може запропонувати трудовим мігрантам таку ж зарплату, як вони отримують за кордоном. Фото: Високий Замок

Трудова міграція не створює істотних загроз для ринку праці України. Водночас загрозою для нього може стати повернення всіх заробітчан.

"Трудова міграція має як позитивні, так і негативні аспекти. Для ринку праці немає істотних загроз. Більше того, якщо якимось чином повернути людей, то це буде загрозою. Адже безробіття швидко зросте", - заявив завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень Олексій Позняк, пише "Деловая столица".

За його словами, з 1990-х з України мігрували люди середнього рівня. Серед них переважали висококваліфіковані спеціалісти. Тому за окремими спеціальностями і галузями людей не вистачає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки безробітних українців мають вищу освіту

"Зараз цих спеціалістів українська економіка зможе задіяти частково. Крім того, в Україні їм платитимуть менше, ніж за кордоном. Адже після девальвації 2014 року заробітна плата за кордоном стала ще привабливішою", - наголосив експерт.

Він додав, що немає підстав говорити про те, що Україна гине через трудову міграцію. Дійсно, є нестача за окремими спеціальностями. Це стимул для тих, хто лишився, освоїти цю спеціальність. Можливо, роботодавці самі готуватимуть людей.

За даними Держстату, протягом 2015-2017 років чисельність трудових мігрантів становила 1,3 млн осіб. До виїзду за кордон більшість громадян (39%) працювали на будівництві, 16% були зайняті у діяльності домашніх господарств, 14% - у сільському, лісовому та рибному господарстві, 11% - у переробній промисловості, 9% - у торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з українським ринком праці, коли повернуться заробітчани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути