пʼятниця, 23 квітня 2021 09:00

"Горілку з Києва привозили бідонами" - в яких умовах жили ліквідатори аварії на ЧАЕС

"Горілку з Києва привозили бідонами" - в яких умовах жили ліквідатори аварії на ЧАЕС
5 місяців 1989 року у Чорнобилі провів Василь Видрик із Рівненщини. Фото надала Людмила Босик

Чорнобильську катастрофу вважають найбільшою в енергетиці. Через вибух на четвертому реакторі радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі.

Радянська влада спочатку замовчувала трагедію, але потім її довелося визнати. До ліквідації залучали багатьох громадян від пожежників і до цивільних, котрі працювали в колгоспі.
5 місяців 1989 року в Чорнобилі провів Василь Видрик із Рівненщини. Він розповів про умови, у яких доводилося працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відбувалося з ЧАЕС через роки після аварії - розповідь очевидця

"До Чорнобиля брали всіх. Зовсім не обов'язково було бути пожежником чи військовим. Жили в наметах, 30 людей у кожному. Нас дуже добре годували. Давали таке, що я в житті ніколи не їв: фрукти, ікру, різні морепродукти. У меню пропонували багато різних салатів і страви, назв яких солдати й не знали. Підводилися о п'ятій годині ранку. Працювали до вечора. Місцеву воду не пили. Брали ящиками газовану, у скляних пляшках. Горілки багато, можна було дозволити собі купити, із Києва бідонами привозили. У єдиний вихідний, у неділю, приїжджали артисти виступати", - пригадує.

Радіацію міряли дозиметрами, які висіли на грудях.

"Ми бачили цифри, які вони показували. Було, наприклад, 20 мікрорентгенів, а нам у документах писали, що три - п'ять. Якби вказували реальне опромінення, то через тиждень, за правилами, нас би мали вже відправити додому й набрати нових людей. Лікарям наказували занижувати показники, бо інших шукати було важко. Досі не знаю, скільки там набрався тої радіації. Писали тільки в допустимих межах".

Повне інтерв'ю з Василем Видриком читайте в журналі "Країна" від 22 квітня.

У всіх районах Києва стартувала виставка "35 років Чорнобильської катастрофи", яка присвячена ролі столиці в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.На 10 локаціях міста розмістять п'ять кубів з інформацією та архівними фотографіями боротьби з наслідками трагедії.

Зараз ви читаєте новину «"Горілку з Києва привозили бідонами" - в яких умовах жили ліквідатори аварії на ЧАЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути