Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 16:25

"Герой чи вбивця?" - хто такий затриманий Іван Бубенчик
5

Автор: В. Шередега
  Іван Бубенчик отримав нагороду "Народний герой"
Іван Бубенчик отримав нагороду "Народний герой"

3 квітня під час перетину україно-польского кордону силовики затримали активіста Євромайдану Івана Бубенчика.

Генеральна прокуратура підозрює його у вбивстві співробітників підрозділу "Беркут" 19 лютого 2014 року. Нібито він з мисливської рушниці стріляв у "беркутівців" і вбив 2 з них.

Gazeta.ua зібрала інофрмацію про майданівця.

Затримання

48-річний Іван Бубенчик повертався з Польщі через пункт пропуску "Шегині", що на Львівщині. Пояснив, що на 4 години поїхав у Польщу на закупи.

За даними генеральної прокуратури, Бубенчик спершу проходив у справі розстрілів майданівців як свідок. Він ігнорував виклики, і прокуратура звернулася до суду із клопотанням застосувати до нього примусову доставку. Тож тепер статус Бубенчика у справі про вбивства силовиків на Майдані 20 лютого 2014 року змінився зі свідка на підозрюваного.

Генеральна прокуратура допитала Бубенчика у лютому 2016-го. Співробітники СБУ провели обшук у його помешканні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишнього добровольця звинувачують у вбивствах правоохоронців на Майдані

Тепер у прокуратурі стверджують, що від рук Бубенчика постраждали 2 силовиків. Один убитий, а інший - поранений. Слідчі говорять про знайдену зброю, з якої стріляв Бубенчик у правоохоронців на Майдані.

Автор: УНІАН
  Суд 3 квітня весь день думає чи посадили майданівця у Лук'янівський слідчий ізолятор
Суд 3 квітня весь день думає чи посадили майданівця у Лук'янівський слідчий ізолятор

Майданівець своєї провини не визнає.

"Мене розглядали як свідка у справі розстрілів Майдану чотири роки, я ходив на допити, і ставилися до мене нормально. А сьогодні вони мене вже бачать як обвинуваченого. Вони кажуть, що загинули покидьки, які захищали режим Януковича (екс-президента-втікача Віктора Януковича. - Gazeta.ua). У справі чомусь пишуть, що це якісь правоохоронці. Кажуть, що їх мінімум двоє, один поранений", - каже Буденчик.

Зараз триває суд. На поруки до суду майданівця прийшли взяти нардепи Володимир Парасюк, Семен Семенченко та Єгор Соболєв. У залі суду помітили також Уляну Супрун.

Біографія

Уродженець Львова Іван Бубенчик до Майдану працював тренером у дитячій школі риболовлі та спорту. Після початку Революції гідності часто приїжджав до Києва. У лютому, пішов до 9-ї сотні Самооборони Майдану.

Опісля пішов добровольцем на війну. Служив у батальйоні "Дніпро-1". Брав участь у штурмі села Карлівка під Донецьком. Має нагороди - орден "За мужність" III ступеня та "Народний Герой України".

Автор: Громадське
  Іван Бубенчик воював на Донбасі у полку "Дніпро-1"
Іван Бубенчик воював на Донбасі у полку "Дніпро-1"

30 серпня 2015 року в селищі Піски був поранений. Осколок потрапив у ребро, до серця не дійшов. Бубенчик проходив лікування в Дніпровському госпіталі. Після повернення з війни 2015-го, почав займатись правозахистом, "воював" за озеро під Львовом.

Зізнання?

2016-го видання "Громадське" випускає фільм "Злам", яке називає розслідуванням. В ефірі Бубенчик розповідає, що 20 лютого 2014 року перебував поблизу будівлі Консерваторії на Майдані.

"Щоб створити ефект сарафанного радіо, треба було вбити двох, трьох, п'ятьох командирів. Я вирішив лише двох. Чому вбити? Тому що командир не має можливості говорити, не має можливості віддавати накази будь-яким шляхом. А вже решту не треба було вбивати, треба було тільки стріляти в ноги, так, як я робив, коли вже дійшов до Профспілок. Патрони в мене закінчилися, права сторона вже тікала, вони кидали все, що в них було. Я бачив, як вони тікали, бо ніхто не хотів віддавати життя за того г***на Януковича", - заявив він.

Довідка - 20 лютого 2014 року

Згідно з даними слідства, зранку 20 лютого 2014 року на Майдані загинули 4 силовиків. Це - прапорщик Внутрішніх військ із Запоріжжя Сергій Спічак, старший сержант полку міліції особливого призначення "Беркут" з Чернігова Володимир Зубок, молодший лейтенант патрульно-постової служби міліції з Києва Сергій Михайлович та старший сержант спецроти полку міліції особливого призначення "Беркут" з Києва Микола Симисюк.

  "Беркут" під час штурму табору майданівців. Ліворуч від них Консерваторія, де сидів Іван Бубенчик, за версією слідства
"Беркут" під час штурму табору майданівців. Ліворуч від них Консерваторія, де сидів Іван Бубенчик, за версією слідства

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Активісти вбиті дуже професійно" – як відбувалися розстріли на Майдані

Слідство вважає, що двох із них, а саме Спічак та Зубок, убили зі зброї, яка була в Бубенчика, - мисливської рушниці "Сайга".

Розкол у владі

Голова Верховної Ради Андрій Парубій обурився з приводу затримання Івана Бубенчика. Він мав бути амністованим згідно з законопроектом про амністію, який прийняли ще 2014-го.

"Для мене неприйнятно, коли прокурор у суді, який представляє прокуратуру, зазначає, що прийнятий українським парламентом закон про амністію є нікчемним. Прокурор має не давати політичні оцінки, а виконувати закон, прийнятий Верховною Радою. Якщо він не здатний, нехай іде в адвокати і захищає тих, кого вважає за потрібне. Має бути спеціальне розслідування та оцінка тверджень прокурора", - сказав Парубій.

Позафракційний нардеп Володимир Парасюк заявляє, що може бути позбавлений депутатської недоторканності і притягнутий до відповідальності у справі активіста Євромайдану Івана Бубенчика.

"На мене хочуть повісити статтю зі створення злочинного угруповання, яке розстріляло "беркутівців" на Майдані. Я не просто знаю, що мене хочуть залучити, - я знаю і впевнений, що така ситуація є. Генпрокуратура це хоче зробити", - заявив Парасюк.

Автор: ЗІК
  Бубенчик стверджує: в інтерв'ю він не говорив, що майданівці вбивали "беркутівців"
Бубенчик стверджує: в інтерв'ю він не говорив, що майданівці вбивали "беркутівців"

Закон, прийнятий парламентом 21 лютого 2014 року "про амністію учасників Революції гідності", не може бути застосований до Бубенчика, вважає прокурор Департаменту спецрозслідування Олексій Донськой.

"По-перше, про це ще рано говорити. По-друге, там немає статті 115 (КК), там тільки є стаття про замах на правоохоронців, а по-третє, цей закон є нікчемним, оскільки прописаний так, що суперечить Кримінальному процесуальному кодексу, в якому йдеться про те, що будь-який закон, який не відповідає порядку, прописаному в КПК, не може бути застосований", - зазначив Донський.

Генеральний прокурор Юрій Луценко несподівано погодився з Парубієм. Перевів справу у ручне управління.

"Вважаю неправильною кваліфікацію дій учасника Революції гідності І. Бубенчика, яку визначили працівники Департаменту спецрозслідувань С. Горбатюка. Після наради прийняв рішення про зміну групи прокурорів щодо цього епізоду розслідувань подій на Майдані, яку очолить мій заступник Анжела Стрижевська. Протягом дня чекаю від неї остаточного об'єктивного рішення щодо кваліфікації дій Івана Бубєнчика 18-20 лютого 2014 року під час подій на майдані Незалежності, визначення його статусу в провадженні, а також запобіжного заходу, який можливо застосувати до нього", - заявив Луценко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справу Бубенчика назвали дзеркалом абсурду, що коїться в країні

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що активіст євромайдан Іван Бубенчик мав право стріляти в силовиків.

"Результат суду над ним може змінити долю нашої країни. Якщо Іван стане єдиним, кого посадять за вбивства взимку 2013-2014 - ми можемо повернутися в минуле до Майдану", - каже В'ятрович.

Адвокат сімей Героїв Небесної сотні Віталій Тітич заявив, що Бубенчик не є захисником і героєм. Швидше за все, Бубенчик є причиною і співучасником теракту, скоєного на Майдані.

"Хто вам сказав, що Бубенчик, умовно кажучи, є учасником протестних акцій, звідки таке переконання, від кого? У мене такого переконання немає. Я публічно говорю вже три-чотири роки на різних каналах, що початок розстрілу – це і є провокації, навмисні, абсолютно безглузді з погляду мети, яка декларується цим Бубенчиком. Тому все це має бути досліджено", – заявив адвокат сімей Героїв Небесної сотні.

Реакція мережі

Зараз ви читаєте новину «"Герой чи вбивця?" - хто такий затриманий Іван Бубенчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути