середа, 31 січня 2018 14:56

"Газовий тероризм": 25-тисячному місту на Київщині хочуть вимкнути газ
4

У Славутичі на Київщині хочуть вимкнути газ посеред опалювального сезону
Фото: Тетяна Бокова
У Славутичі на Київщині хочуть вимкнути газ посеред опалювального сезону
У Славутичі на Київщині хочуть вимкнути газ посеред опалювального сезону
У Славутичі на Київщині хочуть вимкнути газ посеред опалювального сезону

30 січня Славутич на Київщині відключали від газопостачання.

"НАК "Нафтогаз України" не виділив для жителів Славутича необхідні об'єми природного газу на січень цього року через заборгованість, - повідомили у прес-службі Київоблгазу.

Населення міста - 25 163 жителі. Основна частина містян - ліквідатори аварії на ЧАЕС.

"Комунальне підприємство управління житлово-комунального господарства виконало всі необхідні умови НАК "Нафтогаз України" для отримання номінацій на січень 2018 року, – кажуть у міськраді Славутича. - Кошти мали перерахувати до 24 числа, але Мінфін здійснив перерахунок 26 січня. І вже 29 січня НАК "Нафтогаз України" повідомила про відсутність підтвердження номінації газу на січень 2018 року, оскільки зарахування пільг та субсидій відбулось після 25 січня".

"У нас намагаються відключити опалення, - розповідає жителька міста Тетяна Бокова.- Вчора о першій годині дня нам його відключили, до вечора тепло дали. Але зранку приїхали з облгазу для відключення тепла. Люди вийшли на пікет до місцевої котельні, і не пускають працівників облгазу на її територію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У музеї Ханенків у Києві рідкісні картини опинилися під загрозою знищення

Біля газової котельні протягом ночі була машина Київоблгазу. Зранку приїхало ще дві. Громадськість міста зібралася, аби не дозволити вимикання газу. Ця котельня опалює і 7 садочків та 4 школи міста.

Містяни називають ситуацію, що склалася, так званим "газовим тероризмом".

"Немає підстав для відключення опалення, оскільки сума сплачена за газ достатня і свідчить про те, що Славутич виконує свої обов'язки. Бригади з Київоблгазу уникають спілкування, зачинилися в автомобілях і нічого не коментують. Патрульним, яких ми викликали, вони відповідають, що перебувають тут на законних підставах, що тут їхнє устаткування і вони нібито в наряді. Що саме охороняють - не пояснили, - каже голова профспілкової організації Чорнобильської АЕС, депутат міськради Максим Орлов. - Їхня присутність тут вкрай підозріла, бо саме вони вчора без відповідних санкцій в односторонньому порядку, не маючи на це належних законних та правових підстав, вимкнули газ".

Треба говорити не про факт відключення, а про причину чому це стається, вважає керівник європейської ініціативи "Угода Мерів-Схід" Святослав Павлюк.

"Бюджети теплопостачальних організацій складаються з двох частин: гроші від споживачів та урядова компенсація за надані субсидії. Часто ці субсидії затримуються, тому у підприємств виникають заборгованості. Через це вони не можуть отримати так звану номінацію на отримання газу. Вони стають заложниками обіцянок Міністерства фінансів компенсовувати ці субсидії вчасно. На ці борги нараховують пеню. Вирішення таких проблем: нова система формування субсидії. Люди мають вчасно отримувати ці гроші від Мінфіну і платити самостійно. Треба навести дисципліну платежів", – пояснює він.

У 2018 році в Україні подорожчає бензин і виростуть тарифи на комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «"Газовий тероризм": 25-тисячному місту на Київщині хочуть вимкнути газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути