субота, 10 травня 2008 13:36

Гази, що виділяють естонські корови, оподаткували

В Естонії велику рогату худобу оподаткували за гази, що виділяються в процесі життєдіяльності, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

На підставі закону про виплати за забруднення навколишнього середовища перші селяни вже отримали рахунки з вимогою сплатити податок за метан, що виділявся коровами, повідомив на засіданні в парламенті голова Народного союзу Яанус Марранді.

Від імені фракції партії, яка представляє інтереси сільського населення, він адресував міністрові навколишнього середовища запит з проблеми нарахування податків на виділені коровами гази.

Парламентарів-народників, зокрема, цікавить, чому в Естонії було ухвалено рішення оподаткувати метан, що виділяють корови, коли в інших країнах-членах ЄС такого немає. Вони цікавляться, яким чином нараховується цей податок і як зміряти виділену коровами кількість газу? Які суми закладені до бюджету 2008 року в якості плати за забруднення повітря виділеним коровами метаном?

"Люди дивуються, оскільки в жодній іншій країні ЄС за це податки не беруть", - підкреслив Марранді. "Мені здається, що якщо уряд вирішив оподаткувати виділені коровами гази, то з держбюджетом виникли серйозні проблеми", - зазначає він.

Водночас, за підрахунками міністерства навколишнього середовища, від поголів"я, яке існує в Естонії, з 58 тисяч корів на рік можна отримати близько 5,5 млн крон на рік податку (500 тисяч доларів). Кожна тварина, вважають фахівці, випускає в рік до 100 кілограмів метану, і в день з однієї корови можна зібрати податок приблизно в 30 сентів (0,03 долара).

При цьому сільські жителі дивуються, чому податками обкладені саме корови, які насправді взагалі не випускають гази, а виділяють їх разом із іншими відходами життєдіяльності, на відміну, наприклад, від коней або людей, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Гази, що виділяють естонські корови, оподаткували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути