понеділок, 16 квітня 2007 16:41

Французькі спецслужби знали про підготовку терактів 11 вересня

У розпорядження журналістів газети Le Monde потрапила 328-сторінкова секретна доповідь французьких спецслужб, з якої виходить, що задовго до подій 11 вересня 2001 року Генеральне управління зовнішньої безпеки Франції (DGSE) знало про структуру "Аль-Каїди" і про підготовку найгучнішого теракту якщо не все, то дуже багато чого.

Автентичність доповіді підтвердив нинішній начальник канцелярії глави DGSE Еммануель Рену (Emmanuel Renoult), який висловив співчуття з приводу витоку, але відмовився дати які-небудь коментарі, а також колишній начальник канцелярії П"єр-Антуан Лоренці (Pierre-Antoine Lorenzi).

Особливу увагу журналістів привернула доповідна записка, що містилася в досьє, від 5 січня 2001 року, озаглавлена "Проект викрадення літака ісламськими радикалами", в якій повідомляється, що, починаючи з 2000 року Усама Бін Ладен проводив в Афганістані переговори з талібами про підготовку і проведення операції із захоплення американського літака.

З тексту записки виходить, що спочатку терористи планували захопити літак, що прямує з Франкфурту в США. Вони склали список із семи авіакомпаній, з яких зрештою вибрали дві American Airlines і United Airlines.

Ці цінні відомості отримали з перевірених каналів через спецслужби Узбекистану, що упровадили агентів в "Ісламський рух Узбекистану" - терористичну організацію близьку до "Аль-Каїди". Крім того, французи отримали схожі відомості зі своїх власних каналів. Як відзначає Le Monde, все говорить про те, що інформація була достовірною.

Тим часом залишається невідомо, наскільки серйозно віднеслися до відомостей про підготовку теракту французькі спецслужби і, відповідно, передали чи не передали інформацію американцям, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Французькі спецслужби знали про підготовку терактів 11 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути