четвер, 31 травня 2007 17:21

Франція пропонує створити Середземноморський союз

  Франція повинна зробити конкретну пропозицію на європейському саміті в червні. У Португалії, Іспанії, Італії та на південному узбережжі Середземного моря ідея президента Франції викликала інтерес, в Брюсселі - численні сумніви.

"Сьогодні ми зробимо для Середземноморського союзу те ж саме, що було зроблено 60 років тому для Європейського союзу". Про цей проект Середземноморського союзу Ніколя Саркозі говорив в Тулоні ще у лютому, під час виборчої кампанії, потім в Монпельє, між двома турами, і знову повернувся до нього відразу після обрання. 

Він не збирається відмовлятися від цієї ідеї. Вона повинна стати предметом конкретної пропозиції на саміті глав держав і урядів, який пройде в Брюсселі 21-22 червня, повідомило французьке джерело в Брюсселі.

Новий президент змалював контури свого проекту в журналі Politique internationale: "Ми винні, пояснює Саркозі, - запропонувати країнам середземноморського простору створити Середземноморський союз, однєю з вісей якого, звичайно, стане Туреччина. Мета цього союзу - працювати в тісній співпраці з ЄС і рано чи пізно створити сумісні інститути. Його діяльність могла б координуватися на регулярних зустрічах глав держав і урядів, подібних до самітів "великої вісімки". У нього була б Рада Середземномор"я за аналогією до Ради Європи". 

Він додає, що загальна імміграційна політика, економічний і торговий розвиток, підтримка правових норм, захист навколишнього середовища і сумісний розвиток стануть "стовпами" проекту. 

"Проект заслуговує уточнення, докладного викладу, - вважає французьке джерело в Брюсселі. - Треба показати його переваги в порівнянні з існуючими пропозиціями". По правді кажучи, ці самі переваги не впадають в очі спостерігачам.

"Я не розумію, що Ніколя Саркозі хоче цим сказати. У нас вже є "процес (програма ЄС, націлена на розвиток співпраці з Середземномор"ям в різних областях, - ред.) Барселони", що пов"язує ЄС з країнами Середземномор"я", - дивується Фрейзер Кемерон з розташованого в Брюсселі Центру європейської політики (European Policy Centre), передає Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Франція пропонує створити Середземноморський союз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути