вівторок, 29 січня 2008 16:00

Фізично неактивні люди старіють на 10 років раніше

Рівень фізичної активності безпосередньо впливає на швидкість старіння організму людини. Люди, котрі ведуть сидячий спосіб життя, старіють в середньому на десять років раніше, ніж їх активніші ровесники, стверджують британські учені.

У дослідженні, проведеному фахівцями з Королівського коледжу Лондона (King"sCollege London) взяли участь 2400 пар близнят. Учасники заповнили анкети, вказавши частоту і інтенсивність фізичних навантажень, і здали аналіз крові. Керівник дослідження Лінн Черкас (LynnCherkas) і її колеги зміряли довжину теломер хромосом у клітинах крові учасників і зіставили отримані показники з даними досліду.

Теломери - кінцеві фрагменти хромосом, що не несуть спадкову інформації. Їх основною функцією є захист клітинної ДНК від деформацій і пошкоджень. Довжина теломер, що скорочуються з кожним діленням клітки, вважається основним індикатором старіння організму. За даними дослідників, щорічно довжина теломери скорочується в середньому на 21 пара нуклеотидов - елементарних структур молекули ДНК.

Проте в учасників цей показник істотно розрізнявся залежно від ступеня їх фізичної активності. В середньому довжина теломери у людей з мінімальною фізичною активністю (16 хвилин в тиждень) опинилася на 200 нуклеотидів коротшою, ніж у найбільш фізично активних (199 хвилин в тиждень). Іншими словами, найбільш активні люди мали таку ж довжину теломер, як і ті, хто був на 10 років молодші, але вів сидячий спосіб життя, повідомили учені. Ця різниця була особливо помітна при порівнянні близнят, що мають різний рівень активності.

Учені припустили, що організм фізично неактивних людей чутливіший до запалення і пошкодження кліток під впливом кисню. У той же час фізична активність допомагає справлятися із стресами, що сприяюють укороченню теломер, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Фізично неактивні люди старіють на 10 років раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути