вівторок, 03 лютого 2009 20:50

Експерти: Загальнонаціональні протести розпочнуться восени 2009 року

Експерти: Загальнонаціональні протести розпочнуться восени 2009 року

Політичні експерти вважають, що загальнонаціональні протести в Україні розпочнуться влітку і сягнуть свого апогею в четвертому кварталі 2009 року.

Цю тему вони обговорювали 3 лютого на засіданні круглого столу "Оцінка соціально-політичної ситуації в Україні, російсько-українські відносини після газового конфлікту".

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв зауважив, що наразі проходить лише перша реакція на кризу, так звана "інерція очікування", і, за його прогнозами, вона триватиме ще 30-50 днів.

Другий етап, за словами політолога, це "етап переживання" і він характеризуватиметься фрагментарно і "спекулятивно використовуватиметься в політиці".

Третій етап реакції на кризу - це "захист умов свого життя". На думку Єрмолаєва, з середини 2009 року розпочнуться протестні рухи і, швидше за все, вони переростуть в загальнонаціональні маршові акції протесту.

"Цей етап критичний. Він буде четвертому кварталі цього року... може співпасти боротьба за нову систему з дном кризи", - сказав він.

Разом з тим, підкреслив Єрмолаєв,"в Україні мінімальний успішний досвід масових протестів, і, можливо, це зіграє якусь свою роль". Він резюмував, що все-таки саме соціальна напруга буде основною темою поточного року.

У свою чергу директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко підкреслив, що в Україні наразі триває "безпрецедентна криза довіри до влади".

Він відзначив, що такої кризи довіри "не спостерігалося за всю історію країни" і ця криза, на переконання Фесенко, може спровокувати запит про зміну влади або масові акції протесту.

Соціолог холдингу Research&Branding group Євгеній Копатько погодився з тим, що в IV кварталі 2009 року буде пік масових протестних акцій і "дно кризи".

Він зазначив: "Очевидно, українці очікують кризи на початку весни... якщо впадемо до ями, ми з неї довго не виліземо".

За словами експерта, оскільки Україна одна з тих країн, які в останню чергу відчули вплив світової економічної кризи, відповідно і процес відновлення відбудеться пізніше, ніж в інших країнах.

Присутній на круглому столі директор Українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов також розділив думку своїх колег щодо протестів та оздоровлення економіки країни.

За матеріалами Интерфакс-Украина, ТСН

Зараз ви читаєте новину «Експерти: Загальнонаціональні протести розпочнуться восени 2009 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути