середа, 17 грудня 2008 14:40

Кожен шостий українець готовий вийти на вулиці з протестом (Опитування)

Кожен шостий українець готовий вийти на вулиці з протестом (Опитування)

Кожен шостий українець у разі різкого погіршення матеріального стану у зв"язку з економічною кризою готовий взяти участь у акціях протесту.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке проведено Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна.

Згідно із дослідженням, у разі різкого погіршення свого матеріального стану готові взяти участь у мітингах, акціях протесту, страйках 15,7% опитаних; намагатися знайти іншу роботу, заняття - 45,3%, постараються отримати державну матеріальну допомогу - 16,8%, виїдуть на заробітки за кордон - 11,9%, нічого не робитимуть - 10,9%, важко відповісти - 17,1%, інші дії назвали 3,1%.

За даними опитування, фінансово-економічна криза торкнулася 77,1% опитаних, не торкнулася - 12,7%, важко відповісти - 10,3%.

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко не виключив, що політики спекулюватимуть на різних акціях протесту. Зокрема, він нагадав, що Партія регіонів уже анонсувала проведення акцій протесту.

Бондаренко також не виключає, що спроби використовувати настрої населення будуть і з боку правих і лівих політичних сил, а також деяких інститутів влади.

"15% - нібито цифра невелика, і люди в більшості не готові виходити на вулицю. Однак для світової практики напруга у 15% уже є надзвичайно високою, оскільки 7-8% - це вже критичний показник", - сказав він.

Водночас, він зазначив, що у людей, які готові вийти на вулицю, різний ступінь готовності взяти участь в акціях протесту. Зокрема, одні готові вийти на мітинги з плакатами, а інші - на барикади зі зброєю в руках.

Політолог також нагадав, що в Україні з 1993 року політичні сили використовують соціальну незадоволеність у політичних цілях. Зокрема, він уточнив, що в серпні-вересні 1993 року "деякі нинішні народні депутати вивели шахтарів, щоб звалити уряд Леоніда Кучми".

"Після цього із року в рік невдоволення людей використовується, щоб тиснути на інститути влади", - додав він.

"Думаю, що в кризових умовах, коли населення готове вийти на вулицю не тільки за гроші, цей фактор використовуватимуть політики", - вважає він.

За його словами, пік соціальної напруженості зазвичай припадає на весну або осінь. Тому, на його думку, "складна напружена ситуація в Україні може скластися до квітня".

Всеукраїнське дослідження проводилося з 25 листопада по 5 грудня у 160 населених пунктах. Загалом опитано 2 тис. респондентів у віці від 18 років. Похибка репрезентативності дослідження становить 2,2%, повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Кожен шостий українець готовий вийти на вулиці з протестом (Опитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути