середа, 31 липня 2019 15:02

Експерт розповів, чи скуплять іноземці та олігархи усю землю після скасування мораторію

Експерт розповів, чи скуплять іноземці та олігархи усю землю після скасування мораторію
Борис Кушнірук: 20-25 років варто зберігати мораторій на продаж землі іноземцям та компаніям. Тобто поки лише фізичним особам дозволимо купівлю землі. При цьому треба встановити обмеження 200-300 гектарів в одні руки. Фото: Уніан

Скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі та запустити ринок сільгоспземель в Україні мають до кінця 2019 року. Про це в інтерв'ю американському виданню "Блумберг" повідомив заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук, який відповідає за блок економічного розвитку та продовження реформ.

Мораторій на продаж сільськогосподарської землі в Україні діє з 2001 року. Власники земельних ділянок не можуть їх продавати - лише здають в оренду. Востаннє заборону продовжували 20 грудня 2018-го ще на рік. Тоді Мінекономрозвитку пропонував президенту ветувати цей закон, адже він порушує право українців на власність. Зняття мораторію є важливою умовою співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Формування ринку землі покращити стан української економіки. Сформує потужний фермерський клас та нову філософію ставлення до цього ресурсу.

Говорить в інтерв'ю Gazeta.ua економіст Борис Кушнірук.

- Про необхідність зняття мораторію говорять давно. Вже сформували потрібну законодавчу базу, - каже експерт. - Питання полягало у тому, що парламент не голосував за вільний ринок землі. Зараз є шанс, що Верховна Рада підтримає зняття мораторію. Але до того треба визначитись з нюансами моделі майбутнього ринку землі.

Якою має бути ця модель? Чи варто формувати якісь запобіжники?

- Маємо прописати, чи дозволяємо продавати землю іноземцям і юридичним особам, тобто великим фірмам. Вважаю, що поки цього робити не треба. Питання ринку землі дуже політизоване. Суспільство кілька років переконували у тому, що знімати мораторій не можна, адже тоді олігархи та закордонні бізнесмени скуплять усю українську землю. Тож хоча б на першому етапі маємо сформувати запобіжники, які б заспокоїли людей. 20-25 років варто зберігати мораторій на продаж землі іноземцям та компаніям. Тобто поки лише фізичним особам дозволимо купівлю землі. При цьому треба встановити обмеження 200-300 гектарів в одні руки. На податковому рівні сформувати такі умови, що перепродаж ділянки буде не вигідним. Встановити високі відсотки податку, щоб не було спекуляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вистоїмо проти Росії, якщо наша економіка зростатиме на 5% щорічно

Говорять, що фермери не зможуть купувати землю, адже не мають достатньо коштів. Яка має бути цінова політика, щоб земля була доступна для малих власників?

- Перші два роки варто продавати лише державні землі, а не приватні чи комунальні. У кожному районі треба виставити на продаж певну кількість землі, провести необхідні аукціони і таким чином визначити реальну ціну. Адже зараз не знаємо ринкової вартості того, що хочемо продавати.

Також продаючи державну землю фізичним особам, Україна може робити це на виплату під низький відсоток. Тобто фактично давати фермерам розстрочку на 20-30 років. Це збільшить кількість потенційних покупців. За два роки також вдасться напрацювати дієвий механізм, як можна продавати приватні землі. Адже людина, що володіє ділянкою, точно не буде продавати її у розстрочку. Саме тому треба починати з державної землі.

Про відміну мораторію говорять давно. Яка вірогідність, що Володимиру Зеленському та його команді вдасться реалізувати це?

- Велика. Наявність одноосібної більшості у парламенті створює великі ризики, але й великі можливості. Новий президент та його команда судячи з їх публічних заяв прихильно ставляться до формування ринку землі. Це дозволяє сподіватись, що матимуть політичну волю реалізувати це. Головне, щоб початкова модель ринку землі не дозволяла продавати її іноземцям та великим агрохолдингам. Це могло б викликати збурення суспільства. Спочатку треба сформувати власний сильний прошарок фермерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб стати успішною, Україна має відновити Донбас

Наскільки створення ринку землі важливе для української економіки? Як зможе вплинути на неї?

- Суттєво. Відкритий ринок землі - ресурс, що буде підтримувати грошовий показник. Забезпечить більшу стабільність національної валюти. Відміна мораторію також сформує абсолютно іншу філософію землевласників. Агрохолдинги залишаться, адже щоб вирощувати зернові чи олійні культури 300 гектарів - дуже мало. Проте раніше вони досягали прибутків за рахунок збільшення своїх угідь, адже ціна на оренду землі була штучно занижена. Після зняття мораторію, треба буде прагнути не масштабу, а ефективності обробки. Земля стане дорожчим ресурсом, до нього будуть ставитись відповідально. Збагачувати, обробляти, використовувати нові технологій. За рахунок цього почнеться процес скорочення угідь агрохолдингів, проте вони стануть більш ефективними.

Фермери також почнуть більш відповідально ставитись до землі, адже вона потім передасться дітям і онукам. Будуть розвивати нішеві види сільськогосподарської продукції, наприклад, садівництво. Раніше цього не відбулось, бо малі землевласники не були впевнені, що будуть володіти землею достатньо довготривалий термін. Такі сукупні, стабільні інвестиції в економіку будуть дуже потужними.

Можемо використати якийсь іноземний досвід, формуючи український ринок землі?

- Фактично усі східноєвропейські країни пройшли цей шлях. Проте зробили це раніше, їм було легше. Також підтримували невеликих землевласників та спочатку поступово знімали обмеження, без дозволу купляти землю для іноземців. Таким чином формували свій національний потужний фермерський клас.

За оцінками Світового банку, відкриття ринку землі в Україні дозволило б підвищити ВВП на 0,6-1,6% і залучати близько $1,5 млрд додаткових інвестицій на рік.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чи скуплять іноземці та олігархи усю землю після скасування мораторію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути