Ексклюзиви
вівторок, 01 червня 2010 15:08

Єгипет відкрив кордон із сектором Газа

Єгипет відкрив кордон із сектором Газа

Президент Єгипту Хосні Мубарак наказав відкрити контрольно-пропускний пункт у районі міста Рафах на кордоні з сектором Газа для доставлення гуманітарної допомоги в цей регіон. Крім того, відкриття кордону дозволить надати медичну допомогу місцевим мешканцям.

Рішення було прийнято через день після інциденту з судном "Маві Мармара", що входило до складу "флотилії свободи". На його борту пербували активісти правозахисних організацій. Вони спробували прорвати морську блокаду сектора Газа і доставити гуманітарну допомогу в цей регіон. У ніч на 31 травня на судно "Маві Мармара", що йшло під турецьким прапором, висадилися ізраїльські військові.

В результаті штурму судна загинули не менше дев'яти осіб. При цьому Ізраїль стверджує, що конфлікт спровокували самі правозахисники. Вони нібито напали на військових з ножами та битами, в результаті чого бійцям спецназу довелося відкрити вогонь.

Після цього інциденту Туреччина відкликала з Ізраїлю свого посла. Дії військових засудила ціла низка країн. Також із засудженням виступила Рада безпеки ООН. Крім того, Радбез закликала зняти блокаду з сектора Газа. Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, у свою чергу, заявив про те, що Ізраїль повинен понести покарання за свої дії.

У вівторок, 1 червня, стало відомо, що правозахисники вирішили відправити ще два судна з гуманітарною допомогою для сектора Газа. Ізраїль, у свою чергу, пообіцяв припиняти всі спроби прорвати морську блокаду регіону. Міністерство оборони цієї країни вважає сектор Газа "базою терористів".

Сектор Газа перебуває під блокадою з осені 2007 року, коли до влади прийшов палестинський ісламістський рух ХАМАС. В кінці 2008 - початку 2009 років була проведена військова операція "Литий свинець", після якої умови блокади посилилися.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Єгипет відкрив кордон із сектором Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути