вівторок, 01 червня 2010 09:23

"Мирні активісти" атакували ізраїльських солдат ножами, пістолетами і гранатами (ВІДЕО)

"Мирні активісти" атакували ізраїльських солдат ножами, пістолетами і гранатами (ВІДЕО)

Армія оборони Ізраїлю опублікувала відеозапис операції по затриманню так званої "Флотилії миру", яка намагалася прорватися в заблокований сектор Газа. Відео зняте з вертольота і демонструє факти нападу на ізраїльських солдатів. Представники армії наголошують: ізраїльські "командос" піднялися на судно, озброєні лише табельними пістолетами, і зіткнулися з перевершуючою силою супротивника.

Як стверджує ізраїльська сторона, на кожного солдата нападали по кілька чоловік, озброєних сталевими арматурними прутами, ножами, палицями, двоє "мирних активістів" вирвали у солдат зброю і відкрили вогонь по ізраїльських військовослужбовцям. Лише через 40 хвилин після висадки на судно і лише після того, як один солдат отримав важку черепно-мозкову травму, офіцер дозволив відкрити вогонь бойовими патронами.

Як заявив ЗМІ представник прес-служби Армії оборони Ізраїлю Леонід Грінберг, військові не очікували такого запеклого опору з боку активістів.

"Протягом кількох днів організатори акції говорили, що переслідують виключно гуманітарні цілі, і обіцяли не чинити опору військовим. Ізраїльська сторона пропонувала їм відвести суду в Ашдод, розвантажитися там і проконтролювати переправлення вантажу в сектор Гази, але вони відмовилися", - повідав Грінберг.

"Так як в 2010 році з Гази по Ізраїлю було випущено не менше 140 ракет і мінометних снарядів, то ми були зобов'язані ретельно перевірити тягар цих судів і переконатися, що там немає зброї. Військові піднялися на борт, щоб узяти судно під контроль і відвести його в ашдодський порт. Ми неодноразово пояснювали, що збираються зробити командос, і ніякої несподіванки в цьому не було ", - відзначив він.

"Тим не менше, на солдат напали, ледве ті піднявшись на борт. Їх намагалися лінчувати. На кожного з них припадало по 12-13 чоловік. У ситуації, коли утворилась очевидна загроза для життя, довелося застосувати зброю. Чи можна було передбачити, що всі запевнення про гуманітарне характері акції виявляться лише провокацією і брехнею? Може, і можна, але це залишиться в області припущень", - додав представник армійської прес-служби.

Ізраїльська влада уточнила цифри втрат серед активістів Free Gaza в ході зіткнення з ізраїльськими військовими, перехопили флагман рейду "Флотилія миру" на підступах до сектора Газа - дев'ять вбитих і 33 поранених. З ізраїльського боку постраждали семеро солдатів, двоє з них отримали важкі поранення, стан трьох оцінюється як середнього ступеня тяжкості.

Нагадаємо, рано вранці 31 травня кораблі ВМС Ізраїлю наблизилися до шести судів руху Free Gaza, які прямували до сектору Газа, і закликали їх пройти в порт Ашдод, щоб перевірити гуманітарний вантаж і переправити його по суші. Правозахисники відповіли грубою відмовою.

Після цього військові моряки, виконуючи наказ, піднялися на борт суден і зіткнулися із запеклим опором активістів Free Gaza. На борту найбільшого судна, турецького порому "Маві Мармара", розвернувся справжній бій. Як стверджується, активісти Free Gaza застосували проти військових відібрані в двох солдатів пістолети, а також пляшки з "коктейлями Молотова", шокові гранати, металеві прути, ножі і палиці.

Влада Ізраїлю підкреслюює, що з початку 2010 року в сектор Газа надійшла величезна кількість гуманітарної допомоги, і всі твердження про кризу і катастрофі в анклаві не відповідають дійсності. За перший квартал в Газу пройшли 3676 вантажних автомобілів, що доставили 94,5 тис. тонн гуманітарних вантажів.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «"Мирні активісти" атакували ізраїльських солдат ножами, пістолетами і гранатами (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути