вівторок, 03 квітня 2012 20:15

"Досить катувати наших дітей" - матері донецьких ув'язнених протестували проти тортур у міліції
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

3 квітня біля будівлі Донецької облпрокуратури півтора десятка жінок вимагали свободи для своїх близьких і покарання для працівників міліції, які вибили зізнання з невинних.

Жінки написали на плакатах "Ні міліцейському терору", "Свободу невинним!", "Геть корупцію!", "Досить катувати наших дітей, ні свавіллю макіївських правоохоронців", "Геть тортури і свавілля слідства", та інші.

Жоден працівник прокуратури не вийшов до протестуючих.

ВІДЕО: Дружина міліціонера Дмитра Гнапа просить Януковича втрутитися у справу чоловіка

"Ми познайомилися і подружилися під донецьким слідчим ізолятором, куди роками носимо передачі, - розповіла Олена Пацева з Краматорська. - Виявилося, що у кожної одна і та ж історія - в міліції існує бізнес-схема: вибивають свідчення, а потім пропонують викупити протокол. 6 жовтня 2009 року мого сина схопили в під'їзді будинку 5 осіб у цивільному, виволокли, забрали мобілку, заштовхали в машину і повезли в карний розшук. Завели з чорного ходу, щоб не потрапив під відеоспостереження і катували добу.

Кульок на голову надягали, били книгами по голові, а коли говорив, що він інвалід і просив не бити, тому що у нього травма голови, били по голові ще сильніше, електрошокер до статевих органів прикладали. А прокурор мені сказав, що це був не арешт, а запрошення на дачу показань свідків. Вимагали зізнатися у побитті комерсанта, якого він взагалі не знав. Коли з'ясували, що комерсанта побив інший, задумалися - що робити з побоями? Примусили оговорити себе в іншому злочині - грабежі. Два з половиною роки син сидить ні за що".

"В тюрму кидають тих, у кого немає грошей відкупитися, - сказала Валентина Селевич з Макіївки. - Хапають першого ліпшого, іноді прямо з вулиці, закривають, роблячи собі звітність. Невинні сидять, а вони піднімаються по службі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Романа Шошою звинувачують у вбивстві

"Верховний суд відпустив Романа за недоведеністю провини, а через півроку знову його під варту - за розкриття гучного вбивства вже в міліції отримали нові зірочки, - розповіла мешканка Донецька Оксана, чоловіка якої Романа Шошоя звинуватили в резонансному злочині.

Серед учасниць акції опинилася і Олена Мартиросова, мати краматорського вчителя, якого звинуватили в доведенні до самогубства 11-річної Каті Свечихіної. Суд першої інстанції в грудні минулого року засудив Михайла Мартиросова за згвалтування, але виправдав за статтею "Доведення до самогубства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За зґвалтування п'ятикласниці посадили її учителя

Після цього адвокати Мартиросова заявили, що кримінальна справа сфабрикована, а справжній педофіл випущений на свободу. Захист наполягає, що Мартиросов зізнався під тортурами, а докази його провини сфальсифіковані.

30 березня колегія суддів Донецького апеляційного суду скасувала вирок і постановила призначити новий судовий розгляд у справі Мартиросова. Одне з підстав прозвучало як необхідність "перевірити причетність третіх осіб" до згвалтування Каті Свечихіної.

"Проти Мартиросова тільки припущення і фальсифікації, але виправдати його, точно так само як і випустити на свободу, судді не вирішуються", - заявив адвокат Юрій Новак.

Нагадаємо, краматорська п'ятикласниця Катя Свечихіна повісилася 15 грудня 2009 року. А в квітні 2010 року до її однокласниці зателефонував незнайомець з пропозицією зустрічі. Чоловіка затримали батьки дівчинки разом з працівниками міліції. Педофіл виявився безробітним Дмитром І., який жив по-сусідству з Катею. У нього вдома виявили дитячу білизну, наркотики, дитяче порно. У мобілці чоловіка були телефони кількох однокласниць покійної. Однак, підозрюваного відпустили і в даний час його місцезнаходження невідоме.

"Затримання цього педофіла не входила в плани міліції, оскільки до квітня 2010 року вже пред'явили звинувачення моєму синові, вже змусили його зізнатися, а тодішній глава УМВС області Микола Куп'янський вже на всю країну заявив, що маніяк-педофіл - це мій син", - поскаржилася Олена Мартиросова.

Зараз ви читаєте новину «"Досить катувати наших дітей" - матері донецьких ув'язнених протестували проти тортур у міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути