четвер, 05 січня 2012 00:30

За зґвалтування п'ятикласниці посадили її учителя

Десять із половиною років в'язниці отримав учитель англійської мови з міста Краматорськ на Донеччині 28-річний Михайло Мартиросов. Його визнали винним у зґвалтуванні п'ятикласниці Катерини Свечихіної, 11 років. Міський суд оголосив вирок 14 грудня. Матері дівчинки Михайло має сплатити 50 тис. грн моральної компенсації.

Катерина навчалася у Першій українській гімназії Краматорська. Була відмінницею, займалася танцями. Її мама попросила свого колегу Михайла додатково давати дівчинці уроки англійської. Той погодився. Навчав у будинку своїх дядька й тітки. 14 грудня 2009 року був черговий урок. Після нього дівчинка, як завжди, прийшла додому, однак наступного дня повісилася. "Я більше так жити не можу. Пробач мені, мамо" — було у її передсмертній записці.

Михайла затримали. Згодом міліціонери показали його зізнання. Справу передали до суду. Інших доказів провини Мартиросова не було. На суді вчитель розповів, як його катували в ізоляторі.

Суддя допитав десятки педагогів, дітей, їхніх батьків. Проти Михайла не свідчив ніхто. Не підтвердила схильність до педофілії й психолого-психіатрична експертиза. Колеги намагаються звільнити Мартиросова, збирають гроші на адвокатів.

— Мішу били семеро, — розповідає вчитель 32-річний Олексій Білецький. — Казали: "Бери на себе дівчинку, бо повісимо ще й хлопчика. Опозоримо на весь світ". У Краматорську у травні 2007 року вбили й зґвалтували хлопчика. Його теж хотіли на Мішу повісить, хоч він на той момент працював піонервожатим у Святогорську.

— Міша не міг щось мати з Катею, він же займався з нею у нас на очах, у прохідній кімнаті без дверей, — додає 73-річний Йосип Штехін, дядько Мартиросова.

— Я впевнена, що Міша нікого не насилував, — говорить місцева 32-річна Тетяна Мкртичан. — Моя дочка теж брала в нього уроки. Якщо Міша вийде на волю — я знову відведу до нього дочку.

Адвокати вимагають виправдати Мартиросова. Запевняють: справа сфабрикована.

— У ній усе говорить про підтасовку, — запевняє захисник Олексій Бармин, 41 рік. — Слідчі сфабрикували навіть молекулярно-генетичну експертизу. Зробили експертизу, дали висновок: Михайло не мав контактів із жіночою статтю взагалі. Потім слідчий забрав контейнер із біологічним матеріалом, відніс його на повторну експертизу. Друга дала протилежний висновок, начебто виявила клітини дитини. Мішу дуже били. Я фотографував його чорну від тортур спину.

— За спину начальник карного розшуку сказав, що Міша постійно падав під час допиту, — зітхає 58-річна Олена Мартиросова, мати Михайла.

Городяни переконані: справжнього педофіла відпустили. Бо міліціонери спіймали його вже тоді, коли справа на Мартиросова була в суді.

— На суді все випливло, — говорить свідок, який просить не називати його. — Там з'ясувалося, що учениць гімназії переслідував інший чоловік, 35-річний Дмитро. Надзвонював їм, призначав зустрічі біля кафе "Молодіжне". Він живе поряд зі Свечихіними. У його телефоні знайшли номери трьох Катіних однокласниць.

Дмитра також затримували.

— Вийшли на нього так: одна мама від імені доньки поговорила по телефону, погодилася на побачення, прийшла на квартиру. Туди ж нагрянули опєра. У помешканні все було підготовлено: розкладений диван, наркотики, цукерки, порножурнали та презервативи. Знайшли дитячі трусики, багато дитячої порнографії, купу дитячого волосся за диваном. Опера питали: "Тобі жінок мало?" А він: "Якби ви знали, який то кайф". Та мама, яка вийшла на педофіла, хотіла піти до суду. Але менти попередили: "Хочете, щоб донька закінчила, як Катя?" Вона й замовкла. Міліції боїться більше, ніж педофіла. У мобілці того знайшли номери інших дівчат, але їхнім батькам теж страшно позору.

— Ми раділи, що затримали справжнього педофіла, — каже інший свідок. — Думали, тепер Мішу випустять. Але міліції то було невигідно. Питаємо одну з мам дівчат, яких він заманював: "Вам не шкода Міші?" — "Шкода, але свою дочку шкода більше".

Факт затримання Дмитра у Краматорській міліції не зафіксований.

— Ось письмові свідчення мами однієї з дівчат, — адвокат Мартиросова 50-річний Юрій Новак зачитує з аркуша: — "У дочки за останні місяці зникли п'ять трусів". А у Дмитра знайшли гори дитячої білизни. 12 січня 2010 року тодішній начальник обласної міліції Микола Купянський оголосив про затримання Михайла, сказав, що все  доведено. Хоча жодних доказів не було. Хіба може бути виправдання після такої заяви генерала? Міша сидить, бо ж генерал не може визнати помилку.

Зараз ви читаєте новину «За зґвалтування п'ятикласниці посадили її учителя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути