середа, 14 березня 2012 11:49

За минулий рік міліція закатувала майже мільйон українців

За минулий рік міліція закатувала майже мільйон українців

Майже 1 мільйон осіб постраждали від насилля в українській міліції в 2011 році, згідно з доповіддю правозахисних організацій "Права людини в Україні 2011". Про це заявив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко, повідомляє NEWSru.com з посиланням на УНІАН.

Він наголосив, що за останні 2 роки в Україні суттєво погіршилася ситуація з забезпеченням права на життя. Особливо це стосується людей, які перебувають у місцях позбавлення волі.

"Ми спостерігаємо значне збільшення кількості осіб, які загинули в райвідділах міліції", - зауважив Бущенко і додав, що порівняно із 2009 роком, цей показник зріс майже удвічі.

Також ніякого поліпшення експерти не відзначили у подоланні проблеми катувань та нелюдського поводження. Так, якщо в 2010 році кількість постраждалих від незаконного насильства в міліції становила понад 790 тис. осіб, то в 2011 році - 980 тис.

Зазначимо, що доповідь "Права людини в Україні" є універсальним документом, що використовується національними та міжнародними організаціями для оцінки загального стану з правами людини в Україні. Вона випускається щорічно, починаючи з 2004 року.

В укладанні доповіді взяли участь понад 30 правозахисних організацій з усіх регіонів України.

Зазначимо, українські правозахисники заявляють, що тортури і смертельні випадки стають чи не буденним явищем у вітчизняних виправних установах і ізоляторах тимчасового тримання. У Державній пенітенціарній службі України спростовують звинувачення, але в ЗМІ врешті-решт просочуються-таки факти дивних смертей затриманих.

Так, нещодавно у Волочиському районі Хмельницької області повісився 20-річний хлопець, затриманий міліцією за підозрою у скоєнні пограбування. У МВС повідомили, що молодий чоловік перебував в ізоляторі тимчасового утримання. Затриманий покінчив життя самогубством, повісившись на простирадлі.

Тоді ж у камері номер 12 Лук'янівського СІЗО в Києві загинув 21-річний ув'язнений. За інформацією джерел ЗМІ, хлопець 40 хвилин лежав на підлозі в конвульсіях і помер під сміх п'яних тюремників. У СІЗО заявили, що затриманий помер від ураження електричним струмом.

Зараз ви читаєте новину «За минулий рік міліція закатувала майже мільйон українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути