вівторок, 30 жовтня 2007 12:43

Дев"ятеро французів заарештовано в Чаді за спробу викрадання 103 дітей

Власті Чаду пред"явили у вівторок дев"ятьом громадянам Франції звинувачення в спробі викрадання дітей і шахрайстві, повідомляє РИА "Новости". Французи були затримані минулого четверга на кордоні Чаду з Суданом при спробі переправити 103 дітей у віці від одного до 10 років до Франції з Чаду. За звинуваченням у пособництві заарештовано також сімох іспанців – екіпаж літака, на якому діти повинні були вилетіти чартерним рейсом до Франції. Згадувався також громадянин Бельгії. В даний час звинувачення пред"явлені 16 затриманим. Вивозом дітей займалася організація Arche de Zoe ("Ковчег Зое"), заснована в 2004 році. Спочатку її метою була допомога дітям, що постраждали від цунамі в Індонезії. Пізніше члени організації заявили, що хочуть "безкоштовно допомагати дітям-сиротам". Проте з"ясувалося, що, по-перше, у французькому аеропорту Реймс-Ватрі (у 160 км на схід від Парижа) на літак вже чекали представники французьких сімей, які заплатили за своїх майбутніх прийомних дітей від 2800 до 6000 євро, по-друге, більшість дітей – абсолютно здорові і мають батьків і, по-третє, більшість із них – не з охопленої громадянською війною суданської провінції Дарфур, а з Чаду.

Поліція заборонила виліт літака, діти передані соціальній службі під нагляд місцевих властей, а затримані знаходяться під вартою в місті Абеше на сході Чаду і дають свідчення. Міністр територіальної адміністрації Чаду Ахмад Махамат Башир заявив, що викрадачам дітей загрожує багаторічний тюремний вирок.

Французький уряд засудив дії організації, нагадавши, що "міжнародне право в області захисту дітей строго забороняє вивіз їх без попередньої згоди батьків. Якщо діти стали сиротами, то повинна дотримуватися ще суворіша процедура в ім"я захисту інтересів дітей".

Президент Франції Ніколя Саркозі в телефонній бесіді з президентом Чаду назвав дії організації "Ковчег Зое" "незаконними і неприйнятними", пообіцяв властям Чаду підтримку і допомогу в з"ясуванні всіх обставин справи. У свою чергу, державний секретар закордонних справ і з прав людини при міністрові праці Рама Яде заявив, що справа про незаконний вивіз дітей не позначиться на планах розгортання європейського контингенту в цій країні на кордоні з суданською провінцією Дарфур, упродовж чотирьох років охопленою громадянською війною.

Тим часом, організація "Репортери без меж" вимагає звільнити трьох журналістів, які були офіційно запрошені асоціацією "Ковчег Зое" для висвітлення операції "з порятунку сиріт Дарфура".

Зараз ви читаєте новину «Дев"ятеро французів заарештовано в Чаді за спробу викрадання 103 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути