
4 грудня за новим церковним календарем українці вшановують великомученицю Варвару Іліопольську. Її вважають захисницею від раптової і насильницької смерті.
У день Варвари жінки молилися святій про сімейне щастя, щасливий шлюб, благополучну вагітність і легкі пологи, здоров'я дітей. Вірили, що в цей день свята Варвара чує всі молитви, оскільки вважається жіночою заступницею.
Свято здавна вважається вдалим для будь-якого рукоділля, творчості та хобі.
Що не можна робити
У цей день категорично заборонено сваритися і конфліктувати з рідними. Не варто псувати відносини з близькими, інакше вони не стануть колишніми.
Після Варвари до самої весни за прикметами не можна копати землю.
У цю дату забороняється важка фізична праця: прання, будівництво, вибивання килимів і ковдр. Не варто піднімати важкі предмети, інакше ризикуєте нашкодити здоров'ю.
Як і в інші церковні свята, не можна лаятися матом, заздрити, бажати зла іншим людям.
Прикмети
Сніг падає і одразу тане - до потепління, залишається на землі - до морозів.
Якщо день видався сонячним і морозним, то зима буде м'якою. Якщо 4 грудня тепло і сиро, то зима виявиться суворою.
Багато снігу випало - до хорошого врожаю в наступному році.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Святого Миколая: коли чекати на солодощі чи лозину під подушкою за новим календарем
Блакитне небо в цей день віщує похолодання.
Північний вітер дме - до морозів, західний - до сніжної, але теплої погоди, південний - до мокрого снігу та ожеледиці.
Сильний ранковий туман обіцяє поліпшення погоди.
Якщо протягом дня часто змінюється напрямок вітру, то весь грудень буде мінливим.
Цього року українці будуть святкувати Різдво Христове 25 грудня. Це нова дата за церковним календарем, який ввели в дію першого вересня.
Перед Різдвом починається один з найтриваліших у році постів — Різдвяний піст. Він триває 40 днів і необхідний, щоб очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим. Під час Різдвяного посту вірянам дозволяється їсти овочі, фрукти, каші, гриби, бобові, інколи рибу. Але заборонено вживати м'ясо, яйця, молочні продукти, сир, вершкове масло.
Коментарі