середа, 23 квітня 2008 17:18

Чорнобильський саркофаг підготували до землетрусу

На Чорнобильській АЕС завершилися стабілізаційні роботи на конструкціях саркофага, створеного навколо четвертого енергоблока станції після аварії 1986 року, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на директора державного спеціалізованого підприємства (ГСП) ЧАЕС Ігоря Грамоткіна. За його словами, конструкції саркофага тепер можуть витримати землетрус в шість балів.

Як повідомив Грамоткін, всі нові металоконструкції переведені в проектний стан і прийняли навантаження від існуючих старих конструкцій. Роботи по зміцненню саркофага проводили "Атомбудекспорт", управління будівництва Рівненською АЕС і ТОВ "Південтеплоенергомонтаж". Як відзначив Грамоткін, всі свої контрактні зобов"язання підрядчики виконали повністю.

Крім того, як повідомив директор ЧАЕС, 23 квітня за участю президента України Віктора Ющенка було здійснено вивантаження останньої тепловиділяючої збірки з активної зони третього реактора станції. Нагадаємо, що роботи по вивантаженню ядерного палива з трьох реакторів Чорнобильської АЕС планувалося завершити до 26 квітня.

Відпрацьоване паливо залишиться на тимчасовому зберіганні в басейнах витримки центрального залу, а потім перевантажуватиметься в сховищі відпрацьованого ядерного палива, яке зараз знаходиться у стадії будівництва.

Тим часом представник французької компанії Novarka, що займається будівництвом нової захисної оболонки навколо четвертого енергоблока ЧАЕС, повідомив, що вже початі роботи по розмітці майбутнього фундаменту. Для отримання повної інформації про розміри існуючого саркофага було виконано тривимірне сканування території навколо об"єкту. Крім того, на даному етапі планується провести очищення території і обстеження на майданчику.

Аварія на Чорнобильській АЕС відбулася в квітні в 1986 роки. В результаті обширна територія опинилася забруднена радіацією.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, Східною Європою, Скандинавією, Британією і східною частиною США. Приблизно 60 відсотків радіоактивних осадів випало на території Білорусії. Із зон, що піддалися забрудненню, було евакуйовано близько 200 тисяч чоловік, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильський саркофаг підготували до землетрусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути