середа, 19 листопада 2008 09:22

Чому закупівельні ціни падають, а м"ясо не дешевшає

Чому закупівельні ціни падають, а м"ясо не дешевшає
Закупівельні ціни на живу велику рогату худобу протягом листопада знизилися вже вдруге. Про це повідомили в прес-центрі Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Повідомляється, що на початку місяця основною причиною зниження було скорочення закупівель м`яса з боку переробників і, як наслідок, зниження закупівельних цін на худобу. "Вже до 14 листопада до даної тенденції додалася ще одна - утримувачі ВРХ почали активно здавати худобу на забій при тому, що на ринку на сьогодні низький платоспроможний попит", - повідомила експерт із ринків м`яса та м`ясопродуктів УКАБ Єлизавета Святківська. За її інформацією, утримувачі худоби вимушені проводити реалізацію, зазнаючи труднощів при продажах зернових і олійних культур за прийнятними цінами.

За даними бюлетеня "Моніторинг ринку м`яса та м`ясопродуктів", за бичків вищої вгодованості в західних регіонах країни платять не більше 10 грн./кг живої ваги, тоді як ще два тижні тому за цю категорію платили 11-11,5 грн./кг. На середину листопада менше 12 грн./кг живої ваги (бик 400+) платять у східних регіонах країни, окремі операції відбуваються по 11-11,5 грн./кг.

Крім того, за даними УКАБ, відбулося істотне зниження цін на корів. Мінімальні закупівельні ціни на корову середньої вгодованості вже досягають 8 грн./кг живої ваги, а максимальні не перевищують 9,3 грн./кг.

Експерти повідомляють, що відповідно до зниження цін на худобу, на 1-2,5 грн./кг знизилися й ціни на яловичину на кістці, але через зниження попиту на м"ясо-ковбасну продукцію з боку споживачів м"ясопереробники не поспішають скористатися низькими цінами й скорочують закупівлі як вітчизняної, так й імпортної сировини.

Проте, на думку Святківської, істотного зниження цін на яловичину надалі не очікується у зв`язку з її дефіцитом на внутрішньому ринку й практично відсутністю імпорту даної сировини.

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) - неурядова бізнес-асоціація, яка об`єднує лідерів аграрного бізнесу України. Основним завданням УКАБ є всебічне представлення інтересів і відстоювання ролі приватного бізнесу агропромислового комплексу під час розробки й упровадження аграрної політики України, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Чому закупівельні ціни падають, а м"ясо не дешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути