Ексклюзиви
четвер, 06 травня 2021 05:01

Церквоне свято 6 травня - чому цей день особливий

Автор: news.church.ua
  На іконах святий Георгій зображується на коні, вражаючи списом змія або ж зі списом в руках
На іконах святий Георгій зображується на коні, вражаючи списом змія або ж зі списом в руках

Сьогодні православні віряни вшановують пам'ять великомученика Георгія Побідоносця. Ще його називають Змієборцем, адже за легендою, він врятував Бейрут від змія, який їв місцевих жителів і навернув їх в християнство.

Gazeta.ua пропонує детальніше дізнатися про життя святого та його подвиги.

Великомученик Георгій народився у місті Бейрут біля підніжжя Ліванських гір в заможній християнській родині. Юнаком став військовим. Серед інших вирізнявся гострим розумом, хоробрістю, фізичною силою, військовою виправкою та красою. Здібності чоловіка швидко зробили його улюбленцем римського імператора Діоклетіана.

Проте саме цей імператор наприкінці ІІІ ст посилив гоніння на християн, фанатично вірячи у язичницьких богів і продовжуючи традиції культу. На той час Георгій був начальником особистої охорони імператора. Дізнавшись про черговий нелюдський вирок християнинину, роздав усе майно бідним та заявив правителю про свою віру.

Він так звернувся до римських сановників: "Не захоплюйтесь брехнею! Ідоли ваші – не боги. Ісус Христос – єдиний істинний Бог. Ви ж бо самі пізнайте істину і навчіться благочестю, або ж не турбуйте безумством вашим тих, хто пізнав істинне благочестя".

Діоклетіан почав вмовляти Георгія відступитись від своїх переконань. Той відмовився. Розгніваний імператор наказав підвісити Георгія і бити палицею. Потім його кинули до в'язниці, забили ноги у колодки і поклали на груди великий камінь. Мучителі Георгія почали змагатися в жорстокості, вигадуючи різноманітні тортури: били святого воловими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, примушували бігати в чоботях із гострими цвяхами всередині.

Автор: news.church.ua
  На іконах святий Георгій зображується на коні, вражаючи списом змія або ж зі списом в руках
На іконах святий Георгій зображується на коні, вражаючи списом змія або ж зі списом в руках

Коли ж після тортур його залишили розтягнутим на колесі, з'явився ангел Господній і зцілив його. Кати розбіглися від жаху, а Георгій пішов до храму Юпітера, у якому Діоклетіан справляв жертвоприношення, і ще раз назвав ідолів фальшивими богами. Побачивши після страшних тортур неушкодженого Георгія, у Христа увірувало багато присутніх, у тому числі й імператриця Олександра та воєначальники Анатолій і Протолеон. Сердитий імператор наказав обезголовити Георгія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 5 травня - що сьогодні відзначають

Автор: Вікіпедія
  Георгіївський храм, який звів Ярослав Мудрий
Георгіївський храм, який звів Ярослав Мудрий

За свої чисельні досягнення у військовій справі великомученика вважають покровитилем воїнства. А от історія про явлення Георгія на коні для захисту жителів від змія, а також описане в житії оживлення єдиного вола селянина, стало приводом до шанування святого як покровителя скотарства і захисника від хижих звірів. У дореволюційні часи в день пам'яті святого Георгія Побідоносця жителі сіл уперше після холодної зими виганяли худобу на пасовище, молившись святому великомученику з окропленням будинків і тварин святою водою.

У Києві перед воротами Святої Софії навіть був храм святому Георгію. Свого часу його за колосальні гроші збудував князь Ярослав Мудрий. Тоді було прийнято зводити церкви в честь свого янгола-охоронця, а Ярослава в хрещенні назвали саме Георгієм. Храм освятили та відкрили 26 листопада 1051-го Відтоді в цей день влаштовували щорічне святкування в честь цієї події. Але 1934 року Георгіївський храм знесла радянська влада.

Проте в українській традиції він лишився патроном козацтва, українського війська. На честь святого назвали один з найбільших українських храмів - Собор святого Юра у Львові.

6 травня є особливим для Олександри, Анатолія, Валерії та Георгія. Сьогодні вони відзначають іменини - день, коли церква згадує святих і мучеників, а їх тезки шанують свої однойменних покровителів.

День Янгола заведено відзначати раз на рік - в день пам'яті свого святого, який найближче до дати народження. Часто батьки слідують церковній традиції, за якою ім'я для дитини обирають зі списку церковних іменин за дату народження малюка.

Зараз ви читаєте новину «Церквоне свято 6 травня - чому цей день особливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути