Ексклюзиви
середа, 05 травня 2021 05:00

Церковне свято 5 травня - що сьогодні відзначають

5 травня православні та католицькі віряни вшановують пам'ять апостолів Нафанаїла, Луки і Климента та преподобного Віталія Олександрійського.

Gazeta.ua пропонує детальніше дізнатися про життя святих та їх досягнення у вірі.

Автор: pravlife.org
  Варфоломій все життя мандрував із проповідями
Варфоломій все життя мандрував із проповідями

Апостоли проповідували Слово Боже ще під час земного життя Ісуса Христа. Святий Нафанаїл, він же, за свідченням отців церкви, - Варфоломій під час першої зустрічі зі Спасителем визнав його Сином Божим. Усе життя святий мандрував, поширюючи християнство та зцілюючи людські душі.

Автор: logoslovo.ru
  Лука вперше створив ікону
Лука вперше створив ікону

Святі Лука і Климент входили до числа 70 учнів Христа. Апостол Лука відомий як один з чотирьох євангелістів, автор книги "Діяння Апостолів" і перший іконописець.Саме він вперше створив ікону Діви Марії. У католиків луку вважають покровитилем усіх художників. Святий Климент був єпископом міста Сардика в Малій Азії. Апостол Павло у своєму посланні до Филип'ян згадує його серед своїх сподвижників, імена яких записані у Книзі Життя.

Автор: logoslovo.ru
  Климент був єпископом в Сардиці
Климент був єпископом в Сардиці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 4 травня - що сьогодні відзначаємо

Святий Віталій, досягнувши 60 років, записав до себе в пом'янник всіх блудниць Олександрії і почав старанно молитися про них. Преподобний трудився з ранку до вечора і заробляв кожного дня 12 мідних монет. Увечері святий купував собі один біб, який з'їдав не раніше заходу сонця. Решту грошей він віддавав одній з розпусниць, до якої приходив на ніч і говорив: "Благаю тебе, за ці гроші збережи себе в чистоті цю ніч, не гріши ні з ким". Потім преподобний замикався з блудницею в її кімнаті, і поки блудниця спала, старець всю ніч молився, читаючи псалми, а вранці тихо йшов. І так він робив щодня, відвідуючи по черзі всіх блудниць, причому брав із них клятву, що вони збережуть в таємниці мету його відвідин. Жителі Олександрії, не знаючи правди, обурювалися поведінкою інока, всіляко ображали його, а він покірно терпів всі глузування і тільки просив не осуджувати інших. Святі молитви преподобного Віталія врятували багатьох пропащих жінок. Одні з них пішли в монастирі, інші вийшли заміж, треті почали чесно трудитися.

Автор: wikipedia.org
  Святий Віталій молився за блудниць, терпплячи знущання
Святий Віталій молився за блудниць, терпплячи знущання

5 травня День Янгола святкують Віталій, Всеволод, Гаврило, Климент, Лука. Цього дня іменинники повинні відвідати храм, причаститися, помолитися святому покровителю. У світі цього дня відзначають Міжнародний день принцес, Всесвітній день спілкування, Міжнародний день акушерки, Всесвітній день боротьби з астмою, Міжнародний день боротьби за права інвалідів.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 5 травня - що сьогодні відзначають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути