середа, 28 серпня 2019 10:51

Бурштиновий бізнес завжди був бізнесом міністра внутрішніх справ - Борис Гуменюк

Автор: Тарас Подолян
  Промисел бурштинокопачів має бути введений в цивілізоване русло - каже письменник Борис Гуменюк
Промисел бурштинокопачів має бути введений в цивілізоване русло - каже письменник Борис Гуменюк

Усі промисли, зокрема і бурштиновий, мають бути виведені з тіні і переведені в цивілізоване русло.

Так вважає письменник Борис Гуменюк. За його словами, люди повинні декларувати накопане державі і платити податки. Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Країна".

"Вся країна знає, що це робиться. Навіть до мене 100 разів зверталися: "Старий, клич хлопців з "Правого сектору". Візьмемо гектар лісу і накопаємо бурштину. Знайомий китаєць готовий бабки дати". Всі в темі – менти, прокурори, есбеушники", - сказав Борис Гуменюк.

Той, хто мешкає на Азовському морі, завжди ловитиме осетра, мешканець Мукачева тягатиме контрабандою цигарки, волинянин копатиме бурштин. Держава не створила їм умов для іншого способу заробити грошей

"Я розумію: соціальне становище людей на це штовхає. Той, хто мешкає на Азовському морі, завжди ловитиме осетра, мешканець Мукачева тягатиме контрабандою цигарки, волинянин копатиме бурштин. Держава не створила їм умов для іншого способу заробити грошей.

Але ці промисли треба ввести в нормальну цивілізовану форму. Люди мають показувати, що вони зловили чи накопали і платити за це податки. Ти зловив великого осетра, забрав чорну ікру, заробив скількись сотень доларів з цієї рибини – будь ласка, купи малька на 20 відсотків свого прибутку і запусти його, щоб через кілька років знову був осетр. Щоб не залишити після себе, як після бурштинокопачів, виполену землю", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 200 "бурштинокопачів" влаштували сутички з поліцією

"Та розкопана земля, яку лишають по собі бурштинокопачі, через 30 років стане лісом. Не треба з цього робити проблеми. Проблема тільки в тому, що вони копають це незаконно і напівкримінально. Бо на шиї цих копачів сидять чиновники – упирі, які висмоктують собі долю. Бурштиновий бізнес завжди був бізнесом міністра внутрішніх справ. Він приносить прибутку півмільярда доларів в рік. Тоді як газовий бізнес завжди був президентським", - підсумував письменник.

Інтерв'ю з Борисом Гуменюком читайте в журналі "Країна".

Копачі бурштину пошкодили понад 7 тис. га земель у трьох регіонах України. Із них понад 6 тис. га — землі лісового фонду, понад 1 тис. га — землі сільськогосподарського призначення.

Розповів про це під час наради з питань незаконного видобутку бурштину в Житомирській області очільник Національної поліції Сергій Князєв, повідомляє Укрінформ.

"Я вже не кажу про катастрофічні екологічні наслідки, спричинені варварським методом відкритого видобутку бурштину... Фактична відсутність механізму проведення природоохоронних і відновлювальних робіт може призвести до необхідності визнання північної частини України зоною надзвичайної екологічної катастрофи", – наголосив Князєв.

Зараз ви читаєте новину «Бурштиновий бізнес завжди був бізнесом міністра внутрішніх справ - Борис Гуменюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути