четвер, 21 жовтня 2010 20:59

Болівії подарували вихід до океану

Болівії подарували вихід до океану
Перу і Болівія уклали угоду про передачу болівійській стороні невеликої прибережної ділянки суходолу в перуанській провінції Іло під будівництво порту. Про це стало відомо 21 жовтня.

Завдяки цій угоді Болівія знову отримає доступ до Тихого океану, який вона втратила за підсумками Другої Тихоокеанської війни з Чилі 1879—1884 років.

Відповідні документи були підписані президентом Перу Аланом Гарсіа та його болівійським колегою Ево Моралесом 20 жовтня. Болівія отримує в своє розпорядження ділянку під будівництво гавані в 10 км від перуанського портового міста Іло, столиці однойменної провінції. Дія договору розрахована на 99 років.

"Несправедливо, що Болівія не має власного виходу до моря. У Болівії є таке ж право на Тихий океан, як і в інших", — підкреслив Гарсіа за підсумками переговорів. У свою чергу Моралес заявив, що завдяки Перу болівійці отримають можливість торгувати своїми товарами безпосередньо по морю. Як стверджує президент Болівії, якщо він коли-небудь одружиться, то проведе свій медовий місяць саме тут — в болівійському порту.

До 1884 року Болівія була морською державою. Чилі при підтримці Англії добилася переконливої перемоги в Другій Тихоокеанської війні: її підсумком стала втрата Болівією свого єдиного прибережного регіону Антофагаста. Союзник Болівії Перу також зазнав територіальних втрат — за умовами мирної угоди, перуанські провінції Такна і Аріка були передані під управління Чилі на десять років. Повернути одну з них — Такна — Перу вдалося тільки в 1929 році, за активного сприяння президента США Герберта Гувера.

Зазначимо, що результат Другої Тихоокеанської війни є каменем спотикання у відносинах між Перу і Болівією з одного боку і Чилі — з іншого. У тій же Болівії обіцянки повернути країні вихід до моря є чи не найпопулярнішими передвиборними гаслами кандидатів на ті чи інші відповідальні державні пости. У свою чергу в Чилі поширені жарти на адресу болівійців, яких чилійці з іронією запрошують полежати на своїх пляжах або покупатися в Тихому океані.

Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Болівії подарували вихід до океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути