Ексклюзиви
вівторок, 04 серпня 2009 10:01

Біля гори Сіон археологам вдалося розкопати рідкісну знахідку

Біля гори Сіон археологам вдалося розкопати рідкісну знахідку

Археологи на чолі з професором Шимоном Гібсоном (ShimonGibson) з університету Північної Кароліни в Шарлотті шість тижнів проводили розкопки на території національного парку Ган Собев Хомот Йерушалаїм, недалеко від Сіонських воріт Старого міста. Там вони і знайшли кам"яну чашу.

Арамейський напис на чаші складається з десяти рядків. Він чудово зберігся, хоча переклад поки що виконати не вдалося. Розшифровкою напису зайнялися команда фахівців з епіграфіки - вони сподіваються з часом прочитати таємничий текст.

"Це складний текст, але не тому, що він стерся або ще якось постраждав. Його можна порівняти з розшифровкою листів бабусь і дідусів, написаних хитромудрим почерком", - зазначив Гібсон. За його розрахунками, переклад тексту займе не менше двох місяців.

Як каже Гібсон, американські дослідники зробили цю рідкісну знахідку два тижні тому. Вона відноситься до періоду Другого храму, а археологам рідко вдається знайти в Єрусалимі написи того часу. Дослідники вважають, що Верхнє місто Єрусалиму в період Другого храму було священицьким кварталом.

Під час розкопок учені також виявили декілька будівель, які датуються періодами Першого і Другого храмів, Візантійської імперії та початком ісламської епохи. Наприклад, вони знайшли будинок з мікве, що добре збереглася, - ритуальною купальнею. Ще дослідники знайшли в будинках три хлібні печі, які датуються 70 роком - у той час майбутній римський імператор Тіт штурмував місто (врешті-решт він узяв Єрусалим і зруйнував його, показавши велику жорстокість).

Від періоду Візантійської імперії археологи знайшли велику склепінчасту будівлю з мозаїчними підлогами. Краще всього збереглися стіни будинку - вони досягають 3 м у висоту. Можливо, ця будівля входила в комплекс будов, що примикають до розташованої поблизу церкви Святої Марії.

Подробности

Зараз ви читаєте новину «Біля гори Сіон археологам вдалося розкопати рідкісну знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути