четвер, 27 листопада 2008 18:37

Білоруси почали масово скуповувати валюту

У Білорусії спостерігається зростання попиту на інвалюту з боку населення на тлі зниження курсу білоруського рубля до долара США.

Як повідомило джерело в держорганах з посиланням на дані Нацбанку, чистий попит (попит за вирахуванням пропозиції) населення Білорусії на інвалюту в листопаді 2008 року складе не менше $300 млн проти $100 млн в жовтні. З кінця жовтня і протягом листопада середньодобовий чистий попит на долари з боку фізосіб перевищує $15 млн.

До жовтня в країні спостерігалася зворотна тенденція: населення виступало чистим продавцем інвалюти. За 9 місяців 2008 року чистий продаж інвалюти фізособами склав $754,8 млн проти чистого попиту на $326,3 млн за аналогічний період 2007 року. У зв"язку з цим очікується, що за підсумками 2008 року населення буде чистим продавцем інвалюти.

"Нацбанк, як і раніше, не має наміру вводити які-небудь обмеження на валютному ринку для фізосіб, хоча такі пропозиції вже звучали", - підкреслило джерело, відзначивши, що куплена населенням інвалюта згодом "осідає" у вигляді валютних депозитів в банках, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Багато в чому це обумовлено ухваленням декрету про повну гарантію повернення внесків фізосіб.

Він також заявив про зростання попиту, що продовжується на інвалюту з боку юросіб. "Зараз присутня явна тенденція виведення валюти з Білорусії під будь-яким приводом. Це пояснюється наміром такого роду гравців згодом запрацювати на спекулятивних операціях з розрахунку на девальвацію або "чорний" ринок", - вважає джерело.

У Білорусії в січні-вересні 2009 року в результаті операцій у всіх сегментах валютного ринку чистий попит на інвалюту склав $1 млрд 47,9 млн, що в 11,5 разу більше в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси почали масово скуповувати валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути