пʼятниця, 03 липня 2020 20:23

Без паніки. Експерт пояснив, чому відставка глави НБУ ніяк не вплине на роботу з МВФ

Без паніки. Експерт пояснив, чому відставка глави НБУ ніяк не вплине на роботу з МВФ
Раніше голова Національного банку Яків Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді до кінця своєї каденції – 2025 року. Фото: Reuters

Голові Національного банку Якову Смолію давно варто було подати у відставку давно.

Про це в коментарі говорить економіст Андрій Новак, 47 років.

"Смолій стверджує, що на нього тиснули. Це може робити тільки особа з вищою посадою. Сьогодні це – тільки президент Зеленський. Проте я сумніваюсь, що був якийсь суттєвий тиск. Максимум, могли попросити піти з посади", - каже експерт.

На його думку, відставку треба було здійснити давно.

"Колишній голова НБУ разом з діючим керівництвом не відзначились ніякими позитивними здобутками. При їх керуванні відбувся небачений масовий банкопад. Ліквідували більше ста фінансових установ. При чому їх власники перед цим змогли без перешкод вивести капітали. Це неможливо було зробити без відома Нацбанку. По-друге, при головуванні Смолія була стрімка девальвація гривні. При тому з ініціативи НБУ у нас завжди була надзвичайно висока облікова ставка. Через це бюджет втрачав великі кошти на облігації внутрішніх державних позик. Також це унеможливлювало отримання великих кредитів для реального сектору української економіки. По усіх напрямках Смолій на керівництво НБУ шкодили нашій економіці, нівелювали усі можливі перспективи для розвитку", - вважає Андрій Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відставка Смолія: дві фракції - проти

Відставка голови НБУ не повинна вплинути на стосунки України на МВФ, каже він.

"Багато говорять про те, що Міжнародний валютний фонд може припинити роботу з Україною через відставку голови Національного банку. Цього не буде. МВФ співпрацює не з персоналіями. Вони підписали меморандум з Україною, допоки не побачать серйозних порушень з нашого боку, співпраця буде продовжуватись. Відставка Якова Смолія не може бути причиною для розриву стосунків України та Фонду". - додає економіст.

1 липня голова Національного банку 59-річний Яків Смолій подав заяву про відставку. Пояснив цей крок тим, на нього чинили систематичний політичний тиск. Наступного дня відставку прийняв президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Без паніки. Експерт пояснив, чому відставка глави НБУ ніяк не вплине на роботу з МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути