Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 17:33

Без овочів і з сезонними травами: приготували трипільський борщ

Дослідниця подільської кухні й історикиня Олена Павлова глибоко вивчає побут трипільців, тому зуміла приготувати страву, яку можна назвати трипільським борщем. Що входить до її складу і настільки вона є дотичною до традиційного українського борщу дослідниця розповіла кореспонденту Gazeta.ua

Автор: надане Оленою Павловою
  Дослідниця подільської кухні й історикиня Олена Павлова зуміла приготувати страву, яку можна назвати трипільським борщем. Вперше його зварили на території центру ремесел «Дункан» в селі Стадниця поблизу Вінниці
Дослідниця подільської кухні й історикиня Олена Павлова зуміла приготувати страву, яку можна назвати трипільським борщем. Вперше його зварили на території центру ремесел «Дункан» в селі Стадниця поблизу Вінниці

"Зважаючи на історичні дані і дослідження археологів Вікентія Хвойки і Михайла Відейка, які зверталися до аналізу кісток трипільців, виявляється, що вони вживали багато рослинної їжі. Звісно, протягом того періоду городництвом трипільці ще не займалися, проте збиральництво було досить розвинене, адже навколо трипільських поселень буяли просто неймовірні ліси. Крім того, точно відомо, що трипільці вміли варити пиво. Отже, процеси ферментації їм були відомі. Тому я припустила: якщо вони займались збиральництвом і була розвинена трав'яна магія, то рослини вживали не лише як елементи магічних ритуалів, але й як їжу", - розповіла дослідниця.

Протягом минулого року Олена Павлова вивчала дикорослі рослини, що допомогло їй зробити варіацію на тему трипільського борщу.

"Під ногами росте багато диких рослин. Їх дослідження стало для мене близькою темою. Навчилась розрізняти їстівні та неїстівні трави. Таким чином вдалося зробити варіацію на тему трипільського борщу з великою кількістю сезонних трав. Але точного рецепту цієї страви бути не може, бо кожна пора багата на свої рослини. Ранньою весною це може бути черемша, мокрець, кислиця, їстівні квіті медуниці. З травня - молода кропива, лобода, яглиця, листя конюшини і подорожника, корінь лопуха і кульбаби, пізніше - портулак. Також висушила і перетерла на порох корінь очерету, що має високий вміст крохмалю і дає борщу густину", - поділилась Павлова.

Історикиня вважає, що трипільський борщ найчастіше варився на м'ясних відварах.

"Це дозволяло полювання і господарство, адже трипільці тримали кіз і корів. Крім того, це означає, що в трипільців було молоко. А посуд з дірочками свідчить про те, що вони вміли відтискати сир. Якщо їм був відомий сир, то припускаю, що вони вміли виготовляти й інші кисломолочні продукти. Тому в теплий час, коли корови були на вільному випасі, вони могли варити борщ і на сироватці. Така страва могла мати ще цікавіший смак".

Автор: надане Оленою Павловою
  Дослідниця подільської кухні й історикиня Олена Павлова зуміла приготувати страву, яку можна назвати трипільським борщем. Вперше його зварили на території центру ремесел «Дункан» в селі Стадниця поблизу Вінниці
Дослідниця подільської кухні й історикиня Олена Павлова зуміла приготувати страву, яку можна назвати трипільським борщем. Вперше його зварили на території центру ремесел «Дункан» в селі Стадниця поблизу Вінниці

В трипільські часи люди збирали яйця з пташиних гнізд. Тому до варіації трипільського борщу додали і цей компонент.

"Яйця могли бути вбиті в саму гущину борщу і переварені, або ж запечені в золі. Овочів в цьому борщу немає. Адже городництвом почали займатись на декілька тисяч років пізніше", - стверджує дослідниця.

Варили трипільський борщ на території центру ремесел "Дунстан" в селі Стадниця поблизу Вінниці.

"Там збудована помпейська піч. Така балканська кладка печей характерна і для трипільської культури. Нам стало цікаво настільки смачним вийде борщ приготований саме таким чином. Вийшов дуже класний експеримент", - додала Олена Павлова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна подала заявку на включення борщу до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Основний елемент традиційного борщу - буряк до нас прийшов через Рим з давнього Вавілону. Там вживалась бурякова гичка. В нашому чорноземі культура почала розвиватися в корінь і згодом стала основною стравою української кухні.

Зараз ви читаєте новину «Без овочів і з сезонними травами: приготували трипільський борщ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути