Міністерство закордонних справ України подало номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" для включення до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Ініціатором офіційного визнання борщу став шеф-кухар Євген Клопотенко.
"Номінаційне досьє "Культура приготування українського борщу" нарешті прямує до Парижу. Це важливий процедурний крок, який є початком формального просування на міжнародному рівні неперевершеного елементу української нематеріальної культурної спадщини для його включення до Репрезентативного списку ЮНЕСКО", - сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.
Українське номінаційне досьє складається з понад 700 сторінок документальних доказів того, що борщ походить з України, він тісно переплетений з українською культурою в таких речах, як, наприклад, весільні та похоронні традиції, та широко споживається по всій країні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борщ по світу поширили євреї
"Коли ви заходите в ресторан за кордоном, то швидше за все в меню ви побачите "Борщ (російський суп)". Коли я дізнався про це, зрозумів, що треба захищати борщ, бо мова не просто про їжу, а про культурної ідентифікації нації. У жовтні 2020 року завдячуючи підтримці ПрАТ "Чумак" борщ був внесений до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини, а 30 березня Україна подала заявку до ЮНЕСКО для визнання борщу українською стравою вже на світовому рівні", - розповів голова ГО "Інститут культури України", шеф-кухар Євген Клопотенко.
Розглядатимуть заявку два року. За цей час Україна має продемонструвати, що борщ дійсно є цінністю для всієї країни.
"В нас мають проводитися Фестивалі борщу, з'являтися Борщові вулиці та пам'ятники борщу, День борщу та ТВ-шоу про борщ. Ми маємо показати, що борщ дійсно об'єднує Україну", - додав Євген Клопотенко.
У список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО вже увійшов український петриківський декоративний розпис, традиція косівської розписної кераміки та козацькі пісні Дніпропетровської області.
Київський "Фестиваль борщу" внесений в Книгу рекордів України в номінації "Одночасне приготування представниками з 25-ти регіонів України традиційних українських борщів".
Коментарі