понеділок, 04 травня 2020 20:23

Без МВФ доведеться позичати гроші у Росії, це – шлях до громадянської війни

Без МВФ доведеться позичати гроші у Росії, це – шлях до громадянської війни
Володимир Дубровський: звичайний позикодавець, як МВФ або приватні фонди, зацікавлений, щоб боржник був живий-здоровий і повернув позику з відсотками. А "браток-Росія" хоче, щоб ви не змогли розрахуватися і стали його рабом. Фото: Тарас Подолян

Теоретично, Україна може уникнути дефолту без МВФ, виплативши зовнішні борги за рахунок бюджету, а валютне покриття забезпечити з резервів Національного банку. Але важко уявити, як це реалізувати на практиці.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Володимир Дубровський.

"Дефіцит нашого бюджету сягає майже 300 мільярдів гривень. Якщо віддаватимемо всі борги, нічого не позичаючи, це ще від кількасот мільярдів. Навіть за стабільної економіки було б украй важко.

Отже треба позичати. МВФ - найдешевше джерело. До нього прив'язані гроші двосторонньої міждержавної підтримки від ЄС та інших партнерів. Для західних кредиторів та інвесторів співпраця з МВФ - своєрідний сертифікат безпеки. Без неї вони сильно ризикуватимуть. Відповідно - вимагатимуть шалених відсотків. Тобто борг зростатиме, а його обслуговування - ще швидше.

Можна взяти гроші в Росії. Точніше, не можна. У моїй молодості початку 1990-х я добре засвоїв: за жодних обставин не позичати у "братків". Бо звичайний позикодавець, як МВФ або приватні фонди, зацікавлений, щоб боржник був живий-здоровий і повернув позику з відсотками. А "браток" хоче, щоб ви не змогли розрахуватися і стали його рабом. Колишній "старший браток" не пошкодує грошей, аби України не стало", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провели реформи і збільшили свавілля податкової: експерт оцінив рік роботи нової влади

За його словами, ще один невдалий варіант - можна надрукувати гроші.

"Але ні товарів, ні валюти у країні більше не стане. Тож зростуть ціни і на перше, і на друге. Інфляція та девальвація поглиблять кризу.

Тож без співпраці з Фондом можемо уникнути дефолту, але дорогою ціною. Щонайменше - не буде грошей на підтримку економіки в кризу, щонайбільше – втратимо країну. Бо гроші від ворога - це зрада національних інтересів і прямий шлях до громадянської війни", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Володимиром Дубровським читайте у журналі "Країна" від 30 квітня.

30 березня ухвалили в першому читанні закон про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам. Передбачає, що ексвласники банку після націоналізації фінустанови можуть отримати відшкодування лише грошима. Остаточне ухвалення законопроєкту — ключова вимога Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною.

Зараз ви читаєте новину «Без МВФ доведеться позичати гроші у Росії, це – шлях до громадянської війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути