середа, 28 жовтня 2009 16:39

Берлусконі виступив з різкою критикою судової системи Італії

Берлусконі виступив з різкою критикою судової системи Італії
Прем"єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі виступив з різкою критикою судової системи країни, якою нібито керують комуністи, які мають намір його знищити."Справжня італійська аномалія це не Сільвіо Берлусконі, а прокурори-комуністи і судді-комуністи в Мілані, які нападають на нього з того часу, як він пішов у політику і вирішив послабити владу комуністів", - заявив глава уряду в ефірі одного з місцевих телеканалів.

Це інтерв"ю стало першим публічним коментарем Берлусконі судового процесу, який розпочнеться в листопаді.

У вівторок Апеляційний суд Мілана підтвердив вирок, винесений раніше судом першої інстанції щодо колишнього британського адвоката прем"єр-міністра Девіда Міллса за звинуваченням у корупції.

Він був знову засуджений до 4 років 6 місяців позбавлення волі у скандальній справі про фінансові порушення в групі Fininvest, засновником і господарем якої був Берлусконі.

Глава італійського уряду також проходив по даній справі. У висновку суду першої інстанції, зокрема, зазначалося, що Міллса зловили на лжесвідченні з метою "дозволити Сільвіо Берлусконі і групі Fininvest залишитися безкарними або, як мінімум, зберегти істотні доходи, отримані шляхом незаконних фінансових операцій".

За версією звинувачення, прем"єр передав Міллсу хабар у розмірі $600 тисяч, щоб той, виступаючи як свідок на судовому процесі, промовчав про незаконну діяльність групи Fininvest у 1990-і роки, утвореної в обхід італійського податкового законодавства через офшорні зони.

У підсумку Міланський суд засудив Міллса до тюремного ув"язнення. Що ж до Берлусконі, який проходив з адвокатом по одному процесу, то справу проти нього було припинено восени 2008 року.

Причиною такого рішення став закон, прийнятий парламентом Італії влітку 2008 року і який передбачає припинення всіх судових процесів проти чотирьох вищих керівників держави - президента республіки, голів обох палат національного парламенту і прем"єр-міністра. Відповідно до закону, всі кримінальні справи щодо цих осіб припиняються на період здійснення ними своїх повноважень за винятком справ про державну зраду і підрив конституційного ладу.

Після схвалення цього закону, який, на думку опозиції, був прийнятий спеціально, щоб запобігти засудженню Берлусконі, члени Міланського суду зробили запит до Конституційного суду Італії про те, чи відповідає імунітет вищих посадових осіб Основному закону країни.

На початку жовтня цього року Конституційний суд Італії визнав закон про недоторканність вищих посадових осіб, що не відповідає Основному закону і фактично позбавив Берлусконі недоторканності.

Очікується, що судовий процес щодо глави уряду буде поновлений 16 листопада, повідомляє РІА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Берлусконі виступив з різкою критикою судової системи Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути