пʼятниця, 16 травня 2008 20:57

Бен Ладен назвав ізраїльсько-палестинський конфлікт головною причиною війни Аль-Каїди проти Заходу

Сьогодні вранці було опубліковано нове радіозвернення лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена, приурочене до 60-річного ювілею держави Ізраїль. Тривалість виступу - близько 10 хвилин. Прикметно, що його було заздалегідь анонсовано, повідомляє NEWSru.co.il.

У своїх останніх за часом заявах бен Ладен надає боротьбі палестинців куди більше уваги, ніж раніше.

Тепер же голос на плівці стверджує, що боротьба за справу палестинців, - це найважливіший чинник війни, що її веде "Аль-Каїда" проти Заходу, і саме цей чинник спонукав терористичну мережу на організацію нападів на Америку 11 вересня 2001 року.

"Будь на те воля Аллаха, ми продовжимо боротьбу проти ізраїльтян та їхніх союзників... і не віддамо ні дюйма Палестини доти, доки на Землі залишається один правовірний мусульманин", - говорить голос бен Ладена.

І той факт, що Ізраїль зараз святкує своє 60-ліття, веде далі він, говорить про те, що ще кілька десятиліть тому цієї держави не існувало, і що вона стоїть на землі, силою забраної у палестинців: "Це доказ того, що Палестина - наша земля, а ізраїльтяни - загарбники і окупанти, з якими треба воювати".

Автентичність голосу на оприлюдненому в п"ятницю записі не підтверджена, але звернення розміщене на інтернет-сайті, яким регулярно користується "Аль-Каїда". Звернення з"явилося в інтернеті у п"ятницю, коли президент США завершує візит до Ізраїлю, приурочений до ювілею єврейської держави, і вирушає до Саудівської Аравії та Єгипту, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Під час цієї поїздки регіоном Джордж Буш сподівається дати новий імпульс палестино-ізраїльским переговорам, які, на його думку, вже найближчими місяцями можуть призвести до створення незалежної палестинської держави.

Проте бен Ладен (якщо це він) у своїй п"ятничній заяві вказує: "Участь західних лідерів у цих святкуваннях підтверджує те, що Захід підтримує єврейську окупацію нашої землі, що вони стають на ізраїльський бік у боротьбі проти нас. Вони довели це на практиці, направивши свої війська до південного Лівану".

Дісталося від автора звернення і західним засобам масової інформації, які, за його словами, впродовж багатьох років зображали ізраїльтян жертвами, а палестинців, зігнаних з їхньої землі, - терористами.

Лора Мансилд, авторитетний експерт з Близького Сходу, ісламу та протидії тероризму, вважає, що бен Ладен, схоже, коригує спрямованість свого наступу на пропагандистському фронті: "У своїх перших зверненнях бен Ладен робив упор на виведенні американських військ із Саудівської Аравії, але останніми роками він тісніше пов"язує себе з палестинською проблемою".

Зараз, як вважають фахівці, лідер "Аль-Каїди" ховається в горах на афгано-пакистанському кордоні.

Останній аудіозапис, у якому, ймовірно, звучить голос лідера "Аль-Каїди" Усами бен Ладена, було передано в ефір телеканалом "Аль-Джазіра" 20 березня. У зверненні містився заклик до палестинських бойовиків приєднатися до іракського опору.

У записі йдеться, що Ірак - "найближче до Палестини поле священної війни. Народ благословенної землі має відчути Божу благодать і робити все, аби підтримати своїх братів-моджахедів в Іраку".

У зверненні також відкидалися спроби досягти примирення на Близькому Сході.

Тим часом, Ізраїль висловив протест Об"єднаним Націям з приводу, як сказано, некоректних заяв генерального секретаря ООН.

Напередодні Пан Гі Мун висловив солідарність з палестинцями з нагоди дня Накба, або катастрофи, як палестинці називають заснування єврейської держави 60 років тому, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Бен Ладен назвав ізраїльсько-палестинський конфлікт головною причиною війни Аль-Каїди проти Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути