Ексклюзиви
пʼятниця, 04 серпня 2017 19:44

"Баржа дійде - порядок наведе!" - як кавуни мандрували Україною
19

Як херсонські кавуни до Києва пливли
Фото: Gazeta.ua
Як херсонські кавуни до Києва пливли
Як херсонські кавуни до Києва пливли
Як херсонські кавуни до Києва пливли
Як херсонські кавуни до Києва пливли

До Переяслав-Хмельницького на Київщині прибула баржа з кавунами, яка йшла з Голої Пристані на Херсонщині. Перші смугасті ягоди повинні потрапити до столичних супермаркетів уже сьогодні.

У подорож баржа вирушила 30 липня з причалу райцентру Гола Пристань. У дорозі пробула 4 доби. Пройшла 750 км та 5 шлюзів на водосховищах Дніпра.

Баржа привезла 250 т кавунів - це вміст 50 великих вантажівок.

"Ми прибули б швидше, але на Дніпрі є ділянки, де дозволений прохід тільки вдень. Плюс чекали розведення деяких мостів. Температурний режим зберігали, провітрювали постійно трюм", - каже капітан судна "Козацький" Василь Придатко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кавуни та дині рекордно подешевшали

Перевезення організували об'єднання 28 фермерських господарств Херсонщини спільно з областною владою та транспортною компанією "Нібулон".

"Перевіряємо, як працюватиме механізм. Відпрацьовуємо застосування сучасних стандартів логістики і пакування, розрахуємо показники вартості і часу перевезень. Якщо все піде, як задумано, за цим судном дуже швидко попливуть наступні. Що стосується економічної вигоди, то порахуйте самі: якщо перевозити кавуни автотранспортом, то вартість такого перевезення – 1000 гривень за кожну тонну доставки, а ми це робимо дешевше. Хоча зараз для нас – це соціальний проект, оскільки ще потрібно відшліфовувати багато моментів", - каже Олексій Вадатурський, гендиректор компанії.

Про баржу з кавунами заговорили після заяви прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Він повідомив, що цей рейс має історичне значення. Баржі з кавунами транспортували до Києва з Голої Пристані до 1993 року, потім такі перевезення припинилися. Слова прем'єра стали приводом для численних жартів.

"Баржа дійде - порядок наведе!", "Херсонські кавуни почали похід на Київ. Ото кияни повсцикаються", - глузували користувачі соцмереж.

За мандрівкою кавунів країна стежила в інтернеті. Весь тиждень користувачі жартували, створювали фотожаби. Баржі завели власний Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Скоро в столицю" - кавун з баржі з'явився у Twitter

О 10:00 ранку на в'їзді до терміналу "Переяславський" вишикувалися 26 вантажівок. На причалі чекає кран та працівники компанії.

Човен до терміналу підходить о 10:35. Різко розвертається та швартується до причалу. З перших двох коробок дістають кілька кавунів на пробу. Тут же розрізають та роздають. Кілька перевіряють нітратомером: показники в межах норми - 58-59 мг при нормі 60 на кіло.

Привезені кавуни будуть дешевшими завдяки тому, що доправили їх у дешевший спосіб.

"Кілограм ягоди з поля зараз коштує 1 гривню, стільки ж віддамо за транспортування. Кавуни з баржі мають стати дешевшими на 50 копійок. У нас плани, що ми баржами по Дніпру ввозитимемо не тільки баштанні, але й інші овочі та фрукти. Дніпром так овочі можна возити і в Білорусь, і в Балтику. У нас амбітні плани вийти на їхні ринки", - каже Олександр Сененко, член об'єднання фермерів.

У супермаркетах обіцяють позначити інформаційними табличками кавуни, які привезли баржою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 14 років до Києва прийде баржа з херсонськими кавунами

Якщо перший рейс буде вигідним, на баржі вантажитимуть ще більше ягід. Пік сезону кавунів попереду, він настає у середині серпня.

Кавун приносить користь при правильному його виборі. Інакше в організм потрапляють нітрати - солі азотної кислоти, які спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби. Якщо вам пропонують кавун, в якого ненатуральний, яскравий колір м'якоті з жовто-коричневими прожилками, а місце зрізу дуже гладеньке – відкладіть його убік. Про це говорить Тетяна Гарник, лікар із Львівського обласного лабораторного центру.

Зараз ви читаєте новину «"Баржа дійде - порядок наведе!" - як кавуни мандрували Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути