понеділок, 16 червня 2008 13:19

Астрономи знайшли спосіб знаходити планети, схожі на Землю

Астрономи знайшли спосіб знаходити планети, схожі на Землю
Співробітники Європейської південної обсерваторії (Чилі) виявили за допомогою спектрографа HARPS поряд з однією з зірок цілу планетну систему - відразу три подібних до Землі небесних тіла, повідомляє РИА "Новости".з посиланням на повідомлення обсерваторії.

Планети обертаються навколо зірки HD 40307, розташованої в сузір"ї Золотої Риби і Живописця на відстані в 42 світлових роки. Маса зірки дещо менша маси Сонця, а планети мають масу в 4,2, 6,7 і 9,4 рази більшу за масу Землі. Цей клас планет отримав назву "супер-землі" - вони важчі за Землю, але менш масивні, ніж Уран і Нептун (близько 15 мас Землі).

"В останні п"ять років ми дуже точно виміряли швидкість зірки HD 40307, і наші результати ясно показали присутність трьох планет", - сказав один із авторів дослідження, співпрацівник Женевської обсерваторії Мішель Мейєр, презентуючи результати спостережень на конференції у французькому місті Нант. Ці дані буде опубліковано в журналі Astronomy and Astrophysics.

Виявлені планети відрізняються дуже високою швидкістю обертання навколо свого світила - їхній "рік" триває 4,3, 9,6 і 20,4 земних дня відповідно.

Першу планету за межами Сонячної системи Мейєр і його колега Дідьє Келоз виявили в 1995 році біля зірки в сузір"ї Пегаса. До теперішнього часу відомо більше 280 планет, що входять в 240 планетних систем. Більшість планет відносяться до класу так званих "гарячих юпітерів" - це подібні до Юпітера і Сатурна газові гіганти, що обертаються на дуже близькій відстані від своїх світил.

Виявлення планет біля інших зірок стало можливим завдяки точному вимірюванню швидкості зірок за допомогою спектрометрів - кожна зі знайдених планет міняє власну швидкість зірки лише на кілька метрів на секунду.

"З появою значно точніших інструментів, таких як спектрограф HARPS на 3,6-метровому телескопі Південної обсерваторії в Ла-Сильї, ми можемо знаходити значно менші планети, з масою від двох до десяти мас Землі", - зазначає один із колег Мейєра, професор Стефан Удрі.

На конференції у Франції астрономи повідомили про знахідку - ще дві планетні системи, також знайдені за допомогою спектрографа HARPS. В одній із них "супер-земля" (7,5 мас Землі) обертається навколо зірки HD 181433 за 9,5 діб. Ця зірка також є господинею подібного до Юпітера газового гіганта, період обертання якого приблизно рівний трьом рокам.

Друга система містить дві планети, одна з яких масою в 22 рази перевищує Землю і має період обертання чотири дні, друга близька за масою до Сатурна й обертається навколо зірки за три роки.

"Очевидно, що ці планети - тільки верхівка айсберга. Аналіз результатів, отриманих за допомогою спектрографа HARPS, показує, що навколо третини подібних до Сонця зірок обертаються або "супер-землі", або подібні до Нептуна планети з періодом обертання менше 50 діб", - говорить Мейєр.

Планети з малим періодом обертання легше виявити, аніж планети з великими періодами.

"Мабуть, що існує безліч інших планет: не тільки "супер-землі" і подібні до Нептуна планети, але й подібні до Землі планети, які ми поки не можемо виявити", - підсумував Удрі, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли спосіб знаходити планети, схожі на Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути