пʼятниця, 11 вересня 2009 13:46

Японія вивела на орбіту першу космічну вантажівку

Японія вивела на орбіту першу космічну вантажівку

Перша японська безпілотна космічна вантажівка HTV, яка повинна доставити продовольство і наукове устаткування на Міжнародну космічну станцію (МКС), вийшла на задану орбіту, повідомило в п"ятницю Японське космічне агентство (JAXA).

Безпілотний вантажний космічний корабель, запущений в п"ятницю найпотужнішою японською ракетою-носієм Н2В (Ейч-2-Бі) з космодрому "Танегасіма" на півдні Японії, благополучно відокремився від ракети через 15 хвилин після запуску і вийшов на задану орбіту. Через тиждень, 18 вересня, він повинен буде пристикуватися до МКС.

Вантажопідйомність першої японської космічної вантажівки складає 6 тонн. Але на цей раз він доставить на МКС 4,5 тонн устаткування та продовольства.

Зараз він перебуває на висоті близько 300 кілометрів від Землі. Протягом тижня він коректуватиме висоту та положення в просторі. До 18 вересня вантажний корабель підлетить до МКС на відстань 10 метрів, а потім буде пристикований рукою-маніпулятором, яким оснащена станція.

Фахівці JAXA називають це завдання дуже непростою: швидкість станції дорівнює 8 кілометрам в секунду (28 тисяч кілометрів на годину). За їх словами, пристикувати до неї вантажний корабель - це так само складно, як потиснути один одному руки з автомобілів, що рухаються із швидкістю 100 кілометрів на годину. До того ж на всю процедуру "захоплення" корабля рукою-маніпулятором виділено всього 90 секунд.

Експерти вважають, що запуск ракети і благополучна доставка вантажів на МКС стане перевіркою рівня всієї японської космічної техніки. Як планується, новий безпілотний корабель доставлятиме вантажі на МКС після припинення експлуатації американських шатлів наступного року.

До 2015 року Японія розраховує відправити на МКС ще шість космічних вантажівок - по одній на рік.

РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Японія вивела на орбіту першу космічну вантажівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути