понеділок, 20 липня 2009 11:19

У США відзначають 40-річчя висадки людини на Місяць

У США відзначають 40-річчя висадки людини на Місяць
У США відзначають ювілей висадки людини на Місяць - це відбулося 20 липня 1969 року. Корабель NASA Apollo-11 з екіпажем у складі трьох астронавтів - командир Нейл Армстронг, пілот місячного модуля Едвін Олдрін і пілот командного модуля Майкл Коллінз - досяг Місяця. У ювілей на земній орбіті знаходиться більше космо- і астронавтів, ніж коли-небудь в історії - 13 осіб. І сучасне устаткування такого навантаження не витримує: на МКС лагодять туалет.

Apollo-11 складався з місячного модуля і командного, такого, що залишався в ході місії на орбіті. З трьох астронавтів побували на Місяці тільки двоє - Армстронг і Олдрін. В їхнє завдання входило примісячитися, зібрати зразки місячного ґрунту, сфотографуватися на Місяці і встановити декілька приладів. Крім того, астронавти поставили на Місяці американський прапор і провели сеанс відео зв"язку із Землею.

Оскільки політ носив ідеологічне значення в космічному змаганні між США та СРСР, за відправкою Apollo спостерігали президент США Річард Ніксон і учений-творець німецької ракетної техніки Герман Оберт. На самому космодромі і змонтованих оглядових майданчиках за стартом спостерігали в цілому близько мільйона людей, а телетрансляцію дивилося більше мільярда людей у всьому світі.

Apollo-11 стартував до Місяця 16 липня 1969 року о 13 годині 32 хвилини за Гринвічем і вийшов на місячну орбіту через 76 годин. Командний і місячний модулі роз"єднали приблизно через 100 годин після старту. Не дивлячись на те, що NASA припускало посадку на поверхню Місяця в автоматичному режимі, командир експедиції Армстронг прийняв рішення садити місячний модуль в напівавтоматичному режимі.

Місячний модуль примісячився до Моря Спокою 20 липня о 20 годині 17 хвилин 42 секунди за Гринвічем. У момент посадки Армстронг передав в центр управління польотом: "Х"юстон, говорить База Спокою. "Орел" (емблемою місії був орел) сів". Фахівець місії Чарлз Дьюк відповів: "Зрозумів вас, Спокій. Ви примісячилися. Ми тут всі посиніли. Тепер ми знову дихаємо. Спасибі величезне!".

Перш ніж ступити на поверхню супутника Землі, астронавти перевірили бортові системи і провели імітацію старту з Місяця. Нейл Армстронг спустився на поверхню Місяця 21 липня 1969 року о 02 годині 56 хвилин 20 секунд за Гринвічем. Ступивши на Місяць, він вимовив: "Це один маленький крок для людини, але гігантський стрибок для всього людства". Камера, встановлена зовні модуля, транслювала його вихід на поверхню Місяця. Через 15 хвилин на Місяць вийшов і Едвін Олдрін. Олдрін пробув на Місяці близько півтори години, Армстронг - дві години 10 хвилин.

Астронавти, як і планувалося, зібрали необхідну кількість матеріалів, розмістили прилади і встановили телекамеру. Після ставлення прапора астронавти залишили на Місяці пам"ятну табличку із словами: "Тут люди з планети Земля вперше ступили на Місяць. Липень 1969 року нової ери. Ми прийшли зі світом від імені всього Людства".

На 125-ій годині місії і 22-ій годині перебування на Місяці місячний модуль стартував на Землю. Екіпаж приводнився на Землі приблизно через 195 годин після початку місії, незабаром астронавти були підібрані авіаносцем. Після карантину і відпустки 13 серпня 1969 року були організовані урочисті зустрічі астронавтів в Нью-Йорку, Чикаго і Лос-Анджелесі, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «У США відзначають 40-річчя висадки людини на Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути