пʼятниця, 23 жовтня 2009 12:37

Японія поспішила з вимогою виведення американських військ

Японія поспішила з вимогою виведення американських військ

У п"ятницю прем"єр-міністр Японії Юкіо Хатояма повідомив, що Японія поспішила з рішенням стосовно виконання угоди про реорганізацію військ США, оскільки навколо цього питання зростає напруга, яка може негативно відбитись на стосунках з Вашингтоном, пише Reuters.

Газета Санкей повідомила, що під час запланованого на наступний місяць візиту президента США Барака Обами Японія повідомить про готовність розробити новий план передислокації військової бази США Футенми на Окінаві. Проте представник кабміну Хірофумі Хірано відмітив, що такого рішення не було.

Хвилювання з приводу різноголосся щодо давно запланованої реорганізації військ США в Японії збільшуєються. Це перше випробування стосунків між Вашингтоном та новим урядом Японії, який прагне рівноправності зі своїм найближчим союзником.

Міністр оборони США Роберт Гейтс зробив різку заяву про те, що зміну дислокації буде проведено і Токіо повинне визначитись з рішенням до приїзду Обами до Японії.

Основним пунктом угоди є перенесення військовоповітряної бази Футенми у більш віддалену частину Окінави, частково за кошти Японії. У Японії знаходиться біля 47 тисяч американських військових.

Хатояма відзначив, що він хотів перенести базу з острова, але американська влада виключила таку можливість.

Посилаючись на джерела з японського уряду, Санкей повідомило, що влада планувала визначитись з новим місцем розміщення на території Окінави.

Консервативно налаштовані японські аналітики та медіа критикують адміністрацію Хатоями через непрофесійне вирішення конфлікту навколо Футенми. Інші звинувачують його за непорозуміння уряду Японії із Вашингтоном.

Погіршення стосунків між США та Японією може породити геополітичний дисбаланс у регіоні.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Японія поспішила з вимогою виведення американських військ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути