четвер, 07 лютого 2008 10:49

Японія почала полювання на китів і вбиває вимираючі види (ФОТО)

Японія відновила полювання на китів у водах Антарктики, яке  довелося зупинити в середині січня після вилазок активістів радикальної екологічної організації Sea Sheperd /"Морська вівчарка"/. Про це повідомило управління рибальства Японії, відзначивши, що йдеться про наукові дослідження.

Три тижні тому представники екологічної організації забралися на борт японського китобійного судна "Юсін-мару-2

" і були захоплені китобоями. Через два дні "заручників" відпустили, проте інцидент привернув велику увагу світових засобів масової інформації.

До квітня флотилія китобійних кораблів Японії має намір зловити у водах Антарктики понад 1 тисячу китів. Велика частина з них - малі полосатики, які вважаються традиційним об"єктом китобійного промислу. Проте, окрім них, планується добути 50 финвалів і вперше за 40 років - горбанів. За оцінками природоохоронних організацій, горбані знаходяться під загрозою вимирання. Саме з цієї причини  1968 р на їх захист стала Міжнародна китобійна комісія.

1986 року  відповідно до міжнародного мораторію Японія припинила полювання на китів, проте минулого року відновила його, мотивуючи рішення необхідністю провести наукові дослідження.

У Міжнародній китобійній комісії Токіо наполегливо добивається повної відміни заборони на комерційний промисел, проте поки натрапляє на серйозний опір низки країн, включаючи Австралію, Велику Британію, а також США.

Китобійний промисел - єдиний спосіб вижити для малих народів Півночі. Водночас це один з найстрашніших браконьєрства.

Досі дві країни - Японія і Норвегія - займаються китобійним промислом на державному рівні, що заборонене всіма міжнародними конвенціями.

Маленькі китобійні судна стали справжнім лихом для китів у північній Атлантиці і Японському морі. Особливими ласощами м"ясо китів вважається в Японії.

У інших країнах за браконьєрство дають великі терміни, але багатьох бандитів це не зупиняє.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Японія почала полювання на китів і вбиває вимираючі види (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути