пʼятниця, 04 квітня 2008 12:10

Американці віддають дань пам"яті Мартіну Лютеру Кінгу

Мітинги, приурочені до роковин загибелі Мартіна Лютера Кінга, пройдуть сьогодні в різних містах США. Один з найвідоміших в Америці борців за рівноправ"я темношкірих американців загинув 40 років тому від кулі вбивці в Мемфісі (штат Теннессі).

Дань пам"яті легендарному громадському діячеві віддадуть і відомі політичні діячі, зокрема претенденти на посаду президента країни. Зокрема, сенатор-республіканець Джон Маккейн покладе вінок в Національному музеї громадських прав, влаштованому в мотелі "Лоррейн", де Кінг загинув 4 квітня 1968 року.

Претенденти на Білий дім від Демократичної партії - сенатори Хіллари Клінтон і Барак Обама - виступлять в різних штатах з промовами, присвяченими Кінгу.

Більшість американців із шкільної лави знають про знамениту промову Кінга, яка починалася словами "У мене є мрія". Багато хто пам"ятає і про те, що, крім боротьби за права темношкірих американців, Кінг піднімав і інші життєво важливі питання, які актуальні і зараз, зокрема, виступаючи проти бідності та мілітаристських настроїв.

Мартіна Лютера Кінга застрелив злочинець-рецидивіст Джеймс Ерл Рей. Після арешту він зізнався у вбивстві Кінга і був засуджений до 99 років в"язниці, де він і помер в 1998 році.

Багато експертів намагалися довести, що вбивство Кінга стало результатом змови, проте документальних підтверджень ці теорії так і не отримали, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Американці віддають дань пам"яті Мартіну Лютеру Кінгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути