четвер, 08 липня 2021 22:59

Які правила на дорогах порушують найчастіше - моторошна статистика ДТП

Які правила на дорогах порушують найчастіше - моторошна статистика ДТП
Причиною аварій є безвідповідальне поводження водіїв. Фото: pixabay.com

Із початку 2021 року кількість дорожньо-транспортних пригод в Україні збільшилася на 22%.

Усього з 1 січня до кінця травня сталося близько 70 тис. аварій. Близько 3% із них призвели до смертельних випадків, ще 10 тис. постраждалих потрапили у лікарню з травмами.

Різке збільшення порушень пов'язане із завершенням локдауну. Громадяни, які залишилися без роботи, йдуть працювати в таксі та служби доставки.

Причиною аварій є безвідповідальне ставлення водіїв та недостатня кількість досвіду за кермом, розповів Gazeta.ua засновник сервісу "Штрафи UA" Денис Дмитров.

"Безвідповідальність на дорогах найчастіше стає причиною аварій. Швидко отримують права, беруть в оренду машину і йдуть таксувати. Ще питання у самовпевненості. У правилах дорожнього руху у перших пунктах загальних положень написано: "Кожний учасник дорожнього руху має право розраховувати на те, що й інші учасники виконують ці правила". Але багато людей не звертають увагу на те, що не можна розмовляти по телефону, наприклад. Ніхто ж не впіймає, буде поліція - заховаю, думають", - каже Дмитров.

Кількість штрафів за порушення зменшилась у місцях, де встановили камери. Спершу виписували 50 тис. штрафів за день. Однак поступово водії звикли до нового виду контролю і почали менше порушувати біля відеофіксаторів. Усього в Київській області встановили 48 камер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні контролюватимуть водіїв. Як боротимуться з порушниками

"Ми думали, що це якась махінація зі статистикою. Подали запит в поліцію. Відповіли, що правда менше порушують, бо процес уже незворотній. Камери перевіряють у два етапи, підробити дані неможливо. У 2020 році Укравтодору передали ще 200 комплексів, які встановили у різних містах України, але ще не запустили їх", - розповідає активіст.

Найпоширеніше порушення серед зафіксованих - непристебнутий ремінь безпеки. Навіть система контролю машини не допомагає - купують заглушки або пристібають за спиною. Також часто водії перевищують швидкість та недотримуються правил зупинки і стоянки.

"Порушують найбільше в Києві, бо чисельність населення домінує. За нашим рейтингом, лідирують також Одеса та Дніпро. У селах статистику відслідкувати важче. Ну і там досі можна домовлятися з поліцією", - зазначив Дмитров.

"Штрафи UA" - платіжно-інформаційний сервіс для водіїв України, який допомагає контролювати процес перевірки та сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху. За допомогою сервісу 2020 року сплатили штрафів на суму понад 100 млн грн.

Нещодавно активісти запустили новий сервіс "Штрафи UA для бізнесу". Українські та міжнародні компанії зможуть централізовано відслідковувати штрафи онлайн та контролювати рівень водіння своїх співробітників.

Зараз ви читаєте новину «Які правила на дорогах порушують найчастіше - моторошна статистика ДТП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути