Ексклюзиви
понеділок, 23 жовтня 2017 18:27

"Як уперше приїхала, то була бандерівка. На другий раз – вже "украинский врач" - лікарі-добровольці у вересні допомогли 3600 людям в АТО

Автор: Анатолій Гаєвський
  Галина Черниш і Галина Гаращук надають першу медичну допомогу людям, які щодня проходять через контрольно-пропускний пункт «Новотроїцьке» тисячами.
Галина Черниш і Галина Гаращук надають першу медичну допомогу людям, які щодня проходять через контрольно-пропускний пункт «Новотроїцьке» тисячами.

На контрольному пункті в'їзду-виїзду "Новотроїцькому" на Донеччині нас зустрічають медики ПДМШ — 60-річна Галина Черниш і Галина Гаращук, 61 рік. Вони у червоних костюмах із нашивкою "Невідкладна допомога". Надають першу медичну допомогу людям, які щодня проходять тут тисячами.

"З окупованої сторони йдуть по пенсію старенькі. Довго стоять на контролі. Всі хворі. Мали чотири складних випадки: передінфарктний стан і три інсульти", – говорить Галина Черниш.

Обидві медики – з Івано-Франківщини. Тут живуть за 37 км від контрольного пункту, у Вугледарі. У медпункті працюють із 9:00 до 16:00 без вихідних.

"Ну а як? Люди ж то йдуть. Узяла з собою книжку почитати, але навіть сторінки не перегорнула. Змучуємося за день", – пояснює Галина Черниш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Звинувачували у війні і бажали смерті": розповіли про роботу мобільного шпиталю в АТО

Галина Черниш приїхала в АТО з добровольчим медшпиталем учетверте. Вона – дільничний терапевт у Лисецькій лікарні на Івано-Франківщині. Цього разу взяла на роботі відпустку.

"Ми були на Майдані. Там дістали щеплення націоналізму. Країна – в біді, треба її рятувати, зшивати, – розповідає. – Розмовляю з пацієнтами лише українською. Вони в мене питають: звідки, чого приїхала. Розказую: "Бо ви – в біді. А якби любили Україну, біди б у вас не було". Як уперше приїхала, то була бандерівка. На другий раз – вже "украинский врач". У них є недовіра, бояться – щось підсунемо. Недавно була інтелігентка. Дали їй корвалол і цукор, щоб одразу подіяв у роті. Вона нам харкнула в лице: "Что вы мне дали?" Питаю: "Хіба не чути, що то цукор?" А вчора чекає мене жінка. Кажу: "Добрий день! Що сталося?" Відповідає: "Боже, я чую українську мову. Як приємно!" Вона – кандидат наук із Донецького університету. Довго розмовляли. Буває пацієнти цілують, обнімають, яблуками пригощають.

Більше читайте про медиків Першого добровольчого медичного шпиталю у журналі "Країна" від 19 жовтня 2017 р.

Автор: Анатолій Гаєвський
 
Автор: Анатолій Гаєвський
 

19 жовтня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про медичну реформу. За закон про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів проголосували 240 із 343 присутніх народних депутатів. Що передбачає медреформа?

Зараз ви читаєте новину «"Як уперше приїхала, то була бандерівка. На другий раз – вже "украинский врач" - лікарі-добровольці у вересні допомогли 3600 людям в АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути